Wat maak je allemaal met tomaten uit blik?

Categories: Artikelen

Tomaten uit blik zijn altijd goed om in de voorraadkast te hebben. In dit artikel vertel ik over de beste soorten én wat je er zoal mee kan maken. Ideaal na een drukke werkdag!

Geconserveerde tomaten zijn misschien wel de belangrijkste ingeblikte vriend. Ze komen in vele vormen: van blik tot fles. Passata, gepelde tomaten, gezeefde tomaten, tomatenblokjes, (zon)gedroogde tomaten, tomatenpuree… Dé basis voor sauzen, soepen en stoofpotten.

De verschillende soorten tomaten uit blik

Allereerst heb je tomatenpuree, goedkope kleine blikjes met geconcentreerde tomaten. Het is een beetje zurig, daarom moet je het altijd eventjes bakken om te ontzuren én de smaak naar boven te brengen. Ideaal als basis voor een pastasaus of curry. Of voor mijn homemade ketchup.

Vervolgens is er passata, vaak als een gladde saus in een fles. Dit zijn gepureerde tomaten, zonder de zaadjes en velletjes. De perfecte basis voor soepen en sauzen.

In blik heb je hele tomaten en tomatenblokjes. De hele tomaten zijn meestal gepeld en dus nog ‘heel’, deze kun je gebruiken voor een saus waar je wat meer structuur in wilt. Hetzelfde geldt voor tomatenblokjes, deze zijn soms niet gepeld, maar al wel kleiner gemaakt.

Tot slot zie je ook steeds vaker tomato frito in de supermarkt. Een gladde substantie, waarvoor de tomaten vaak eerst worden gebakken en vervolgens aangemaakt worden met olijfolie, knoflook, ui en heel af en toe extra kruiden of een beetje suiker. Iets zoeter en kruidiger, dus!

Waar gebruik je ingeblikte tomaten voor?

Allereerst denk ik aan tomatensoep, maar ook allerhande pastasauzen. Van een goede bolognese met gehakt tot een simpele tomatensaus met wat kruiden. Of wat dacht je van spaghetti and meatballs in een rode saus? Een ovenschotel met veel kaas en tomaat? Pizza, of juist mosselen met gepelde tomaten en flink veel peterselie?

Kijk ook eens verder dan de Italiaanse keuken en maak shakshuka: Midden-Oosterse eitjes die je pocheert in een tomatensaus, waar vaak ook paprika, ui, knoflook en heel veel kruiden in zitten. Of Spaanse albondigas, rundergehaktballetjes in een kruidige tomatensaus. Probeer tot slot eens mijn stevige Mexicaanse runderstoof met poblano pepers.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.