Wat maak je allemaal met bladerdeeg – crisiskoken uit de vriezer

Categorieën: Kooktips

Crisiskoken uit de vriezer: wat maak je allemaal met bladerdeeg

Standaard bij mij in de vriezer: een pak of rol diepvries-bladerdeeg. Ik koop het ook regelmatig vers op een rol voor in de koelkast, om sneller te gebruiken. Maar het idee dat ik altijd goed roomboterdeeg in de diepvries heb liggen, klaar om gebruikt te worden voor een rustiek taartje of hartige quiche, geeft me een prettig gevoel.

Zelf bladerdeeg maken kan natuurlijk ook, maar dat is een pittig klusje waar zelfs de beste bakkers soms nog moeite mee hebben. Dit is dan ook één van de ingrediënten waarbij ik het liever aan de experts over laat om voor me te maken! 

Als je bladerdeeg koopt, of dat nu bij de supermarkt, bakwinkel of groothandel is, heb ik maar één tip: check de ingrediëntenlijst of er met echte roomboter wordt gewerkt. Dat is de allerbeste!

Tips voor bakken met bladerdeeg

Gebruik je bladerdeeg uit de vriezer? Laat het dan altijd heel goed ontdooien voordat je er mee gaat bakken. Zeker als het op een rol zit! Het deeg kan anders breken, zeker als het al een tijdje in je diepvries woonde. 

Losse plakjes zitten vaak gescheiden op bakpapier, deze kun je voorzichtig van elkaar los halen en naast elkaar op het aanrecht of een grote houten plank op temperatuur laten komen.

Laat ze ook niet té lang ontdooien, dan wordt het plakkerig en vrijwel onmogelijk om mee te werken. Bloem is je beste vriend: bestuif je aanrecht of plank royaal met bloem, om te zorgen dat het bladerdeeg niet te zacht en sticky wordt.

Bladerdeeg is een delicaat deeg, met veel boter. Werk daarom zo snel mogelijk! Dus niet rollen, opvouwen, verplaatsen en weer doorrollen, dan kan het een taaie baksel worden in de oven. En je wil natuurlijk juist de prachtige gerezen en krokante laagjes creëren!

Check altijd de verpakking van je deeg om te zien wat de ideale oventemperatuur is. Meestal is deze 180 graden Celsius, maar dit kan verschillen. Bak het nooit op een té lage temperatuur, dan rijzen de lagen niet mooi.

Mijn favoriete recepten met bladerdeeg

Tarte tatin met rode ui: zoet én hartig en niet moeilijk om te maken. Heerlijk om bijvoorbeeld te eten met een groene salade als avondmaal. Tegelijkertijd is het ook een fijne crisisknaller voor de momenten dat het einde van de maand nog niet in zicht is maar het eind van je bankrekening-saldo al wel. Uien en bloem kosten namelijk bijna niks! 

Deze bizar verslavende custardtaartjes zijn gelukkig makkelijk thuis na te maken. Chinees bladerdeeg is eigenlijk net iets anders dan het bladerdeeg dat je hier uit de vriezer haalt, maar een kniesoor die daar op let. Door het kant-en-klare deeg zijn deze taartjes namelijk een fluitje van een cent.

Beef Wellington met ossenhaas. Het kost je qua tijd misschien iets meer dan een uur, maar daar krijg je dan ook wel wat overheerlijks voor terug. Of moet ik zeggen: ovenheerlijks?

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.