Zelf tomatenketchup maken met verse tomaten
Heb jij wel eens zelf tomatenketchup gemaakt met verse tomaten? Met dit eenvoudige recept hoef je nooit meer naar de supermarkt te rennen voor een fles ketchup. Bovendien weet je met dit makkelijke recept precies wat er allemaal in zit.
Het is ideaal als je bijvoorbeeld een kleine (of grote) moestuin hebt en in het tomatenseizoen ineens met kilo’s tomaten zit. Behalve weggeven aan de buren en vrienden en familie, komt er natuurlijk een keer een einde aan het eten van al die tomaten. Tomatenchutney of tomatenketchup maken is dan ideaal. Bovendien kun je het lang bewaren als je de flessen en potten op de juiste manier steriliseert.

Zelf tomatenketchup maken
Ingrediënten
Ingrediënten
- 1 kg rijpe tomaten
- 2 uien
- 150 gram bleekselderij
- 3 el tomatenpuree
- 1 tl cayennepeper
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 100 ml rode wijnazijn
- 50 gram bruine basterdsuiker
- Olijfolie
- Peper en zout
Bereidingswijze:
Instructies
- Snijd de tomaten, ui en bleekselderij in grove stukken.
- Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de tomaten, ui en bleekselderij hard aan. Voeg na een paar minuten de specerijen, suiker, tomatenpuree en azijn toe en laat op laag vuur minstens 10 minuten pruttelen, tot alle groenten zacht zijn. Voeg indien nodig een scheutje water toe.
- Pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde ketchup en breng op smaak met peper en zout.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.