Zelf tomatenketchup maken

Zelf tomatenketchup maken met verse tomaten

Heb jij wel eens zelf tomatenketchup gemaakt met verse tomaten? Met dit eenvoudige recept hoef je nooit meer naar de supermarkt te rennen voor een fles ketchup. Bovendien weet je met dit makkelijke recept precies wat er allemaal in zit.

Het is ideaal als je bijvoorbeeld een kleine (of grote) moestuin hebt en in het tomatenseizoen ineens met kilo’s tomaten zit. Behalve weggeven aan de buren en vrienden en familie, komt er natuurlijk een keer een einde aan het eten van al die tomaten. Tomatenchutney of tomatenketchup maken is dan ideaal. Bovendien kun je het lang bewaren als je de flessen en potten op de juiste manier steriliseert.

Zelf tomatenketchup maken

Zelf tomatenketchup maken
Totale tijd20 minuten

Zelf tomatenketchup maken

4.32 van 73 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

Ingrediënten

  • 1 kg rijpe tomaten
  • 2 uien
  • 150 gram bleekselderij
  • 3 el tomatenpuree
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 100 ml rode wijnazijn
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Snijd de tomaten, ui en bleekselderij in grove stukken.
  • Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de tomaten, ui en bleekselderij hard aan. Voeg na een paar minuten de specerijen, suiker, tomatenpuree en azijn toe en laat op laag vuur minstens 10 minuten pruttelen, tot alle groenten zacht zijn. Voeg indien nodig een scheutje water toe.
  • Pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde ketchup en breng op smaak met peper en zout.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.