Spaghetti met mosselen en venkel

50 minuten

Vandaag mijn favoriete recept voor spaghetti met mosselen en venkel. Ik ben er sinds kind al gek op!

Als kind ging ik mee naar de Albert Cuyp. Wij haalden onze mosselen op de markt. Wij gingen zo laat mogelijk op de dag. Als de marktkoopman voor een ‘koopje’ van zijn mosselen, maar ook van zijn inktvis of andere vissoorten af wilde, omdat ze dezelfde dag nog gegeten moesten worden.

Ik was van kleins af aan al gek op mosselen. ‘De ‘R’ zit weer in de maand, dus is het mosselseizoen weer begonnen.’ Zo was mij vroeger geleerd. Mijn moeder at voor geen goud mosselen in maanden zonder ‘R’. ‘Je zal maar een verkeerde te pakken hebben.’, werd er gezegd. Die wijsheid had zij weer door gekregen van haar moeder. En ik ging daar ook vanuit. Voor mij geen mosselen als er geen ‘R’ in de maand zat. Later, zoals je als opgroeiend kind wel vaker over komt, begreep ik dat die wijsheid een fabel was. Het mosselseizoen loopt van juli tot en met april het jaar erop. Veel maanden met een ‘R’ erin maar ook maanden zonder. Zo kun je ook in de zowel in de winter als in de zomer dit heerlijke mosselgerecht maken, zoals deze spaghetti met mosselen en venkel..

Deze spaghetti met mosselen is een traktatie voor liefhebbers van schelpdieren en van pasta

Zo maak je de spaghetti met mosselen en venkel

Doe de mosselen in een gootsteen of grote teil vol water. Laat ze zo’n tien minuten weken. Gooi openstaande, kapotte en schelpen die drijven weg, verwijder van de overige mosselen de draden die aan de schelp zitten. Laat de mosselen uitlekken in een vergiet.

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Bewaar een beetje van het kookvocht.

Snipper de knoflook en rode peper en hak de peterselie fijn. Snijd de venkel in dunne ringen.

Verhit een scheut zonnebloemolie in een grote (braad)pan en bak de knoflook en rode peper kort aan. Voeg de uitgelekte mosselen toe, bak een minuutje mee en blus dan af met de wijn. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. Schud af en toe de pan een beetje om, als alle schelpen open zijn kan de deksel er af, dit is na 2 á 3 minuten.

Schep de venkel, tweederde van de peterselie en de zeekraal erdoor, met de geraspte schil van een citroen en zijn sap. Schep daarna de spaghetti erdoor, met een lepeltje van het kookvocht. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Serveer warm met de rest van de peterselie erover.

Spaghetti met mosselen

Spaghetti met mosselen en venkel recept

4.60 van 10 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 350 gr spaghetti
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 venkelknollen
  • 50 ml droge witte wijn
  • 1 bosje peterselie
  • 100 gr zeekraal
  • 1 citroen
  • Zonnebloemolie
  • Peper en zout

Instructies
 

Instructies

  • Doe de mosselen in een gootsteen of grote teil vol water. Laat ze zo’n tien minuten weken. Gooi openstaande, kapotte en schelpen die drijven weg, verwijder van de overige mosselen de draden die aan de schelp zitten. Laat de mosselen uitlekken in een vergiet.
  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Bewaar een beetje van het kookvocht.
  • Snipper de knoflook en rode peper en hak de peterselie fijn. Snijd de venkel in dunne ringen.
  • Verhit een scheut zonnebloemolie in een grote (braad)pan en bak de knoflook en rode peper kort aan. Voeg de uitgelekte mosselen toe, bak een minuutje mee en blus dan af met de wijn. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. Schud af en toe de pan een beetje om, als alle schelpen open zijn kan de deksel er af, dit is na 2 á 3 minuten.
  • Schep de venkel, tweederde van de peterselie en de zeekraal erdoor, met de geraspte schil van een citroen en zijn sap. Schep daarna de spaghetti erdoor, met een lepeltje van het kookvocht. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
  • Serveer warm met de rest van de peterselie erover.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.