Japanse cheesecake: zacht, wiebelig en superluchtig

Categories: Artikelen

Ik hoef jullie niet uit te leggen hoe dol ik ben op cheesecake: deze taart is mijn leven. Maar toch blijf ik constant op zoek naar nieuwe soorten, varianten (in een shooter), technieken en bakwijzen (gebakken of juist ongebakken, of zelfs gemaakt in de AirFryer!).

Toen ik ooit in Osaka (Japan) was, raakte ik helemaal verkikkerd op de Japanse cheesecake: deze is zacht, wiebelig en superluchtig en compleet anders dan de Amerikaanse cheesecake die je wellicht gewend bent. Ik at deze bij Rikuro’s cheesecake, de koning van de Japanse cheesecake. Zeker een bezoekje waard als je ooit in Osaka bent!

Japanse cheesecake zelf maken

De Japanse variant van de cheesecake is zacht, wiebelig en superluchtig. Op internet wordt -ie vaak beschreven als  ‘wobbly’ en ‘jiggly’, dat komt voornamelijk door de vele eidooiers en eiwitten die naast roomkaas in deze taart gaan. Ook gaat er vrijwel altijd maïzena in, naast bloem, suiker en melk. Eenvoudige ingrediënten die met z’n allen voor een spectaculair resultaat zorgen!

Doordat je de geklopte eiwitten heel voorzichtig door beslag van de Japanse cheesecake heen spatelt, blijft de taart extreem luchtig. Als je ‘m vervolgens au-bain-marie bakt, dus door de springvorm in een ovenschaal met warm water te bakken, creëer je een soort soufflé-textuur. Deze taart is dan ook niet zwaar en machtig, maar licht als een spons. En wiebelig, dus!

Wil je deze Japanse cheesecake zelf maken? Dan heb ik een aantal goede recepten voor je verzameld:

Rutger Bakt

Oh My Foodness

Just One Cookbook

Liever kant-en-klaar kopen?

Geen zin om zelf te bakken of vind je het een iéts te uitdagend klusje? Geen nood, sinds kort wordt de Japanse cheesecake ook in Nederland verkocht! En wel gemaakt door chef Ke-ki in Amsterdam.

Deze patissier maakt ‘m klassiek met citroen, maar ook spannende varianten – zoals met matcha thee en azuki bonen.  Je kunt de taart bestellen door een dm te sturen op Instagram of kijk voor meer informatie op de website. Ik vond hem echt fenomenaal lekker!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.