Chicken karaage: krokante Japanse kip

Tijd

Chicken karaage: krokante Japanse kip

De term karaage is een Japanse kooktechniek waarbij voedingsmiddelen – meestal kip maar het kan ook ander vlees of vis zijn – in hete olie worden gefrituurd.

Na de tweede wereldoorlog werd karaage weer populair omdat het een makkelijke manier is om restjes kip op te maken en het is bovendien goedkoop.

Tegenwoordig kun je geen Japans eetstalletje voorbij lopen of ze verkopen er karaage. Het is hét fastfoodproduct van Japan!

Er is zelfs een jaarlijks karaage festival in het Japanse Oita!

 

Chicken karaage

Recept voor chicken karaage

4.34 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatische
Porties 2 portie(s)

Benodigdheden

  • Frituur of pan met olie

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 250 gr kipdijfilet in blokjes
  • 100 ml vissaus + 4 el voor de marinade
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 jalapeno peper zaadlijsten verwijderd, in stukjes
  • 10 blaadjes verse munt gehakt
  • 5 blaadjes verse basilicum gehakt
  • 8 takjes verse koriander gehakt
  • 100 gr kristalsuiker
  • 200 ml water
  • 1 limoen
  • 100 gr maizena
  • 1 tl zout
  • 75 gr tauge
  • 150 g gesneden ijsbergsla
  • 150 g gesneden witte kool

Instructies
 

Instructies

  • Marineer de kipdijfilet voor minimaal een half uur in 4 eetlepels vissaus.
  • Verwarm de 100 ml vissaus, suiker, het water en het sap van de limoen in een pannetje. laat inkoken tot circa een derde van het volume en giet deze saus vervolgens in een kommetje.
  • Zet de pan met olie op en zet de frituur aan (stel deze in op 180˚C).
  • Haal de kipblokjes uit de marinade, dep ze droog en wentel ze door de maizena. Doe ze in een zeef en schud de overtollige maizena eraf.
  • Check met een houten lepel of de olie heet genoeg is: wanneer het gaat bubbelen, ben je good to go. En gebruik je een frituur wacht dan tot deze op 180˚C staat. Frituur de kip goudbruin in ca 6 tot 7 minuten.
  • Laat de gefrituurde kip uitlekken op een bord en bestrooi direct met zout. Giet er 4 el van de eigengemaakte saus overheen.
  • Meng de ijsbergsla, kool, ui, jalapeno, taugé en kruiden. Maak aan met de saus, doe op een schaal en schep de kip erop. Je kunt de rest van de saus er apart bij serveren en zelfs een week bewaren in een luchtdichte fles in de koelkast.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!