Japanse soufflé pancakes

45 minuten

Oh My God! Ik denk dat ik een nieuwe verslaving heb. Deze Japanse soufflé pancakes zijn echt zo lekker! Deze Japanse pannenkoeken zijn mega fluffy, je zou bijna denken dat je een hap neemt van een wolk. In Japan worden ze meestal geserveerd met aardbeien en slagroom. Maar ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat je nog net je vingers niet opvreet bij mijn versie met bosvruchten en misokaramel.

Japanse soufflé pancakes

Breekt bij het woord soufflé het zweet je al uit? Wees gerust, want het maken van deze super luchtige pannenkoeken is lang niet zo ingewikkeld als je zou denken.  Om deze pannenkoeken te maken heb je om te beginnen dezelfde ingrediënten nodig als voor Amerikaanse pannenkoeken – namelijk eieren, bloem en melk. This is where the magic happens: Japanse pannenkoeken torenhoog boven de traditionele pannenkoeken uit dankzij de toevoeging van extra eiwit. Om dit te bereiken wordt een meringuemengsel tot stijve pieken geslagen en vervolgens door het beslag gevouwen. Vervolgens worden ze gebakken in metalen deegringen om de pannenkoeken hun kenmerkende hoogte te helpen te bereiken. De sleutel tot succes is om het beslag op een zeer lage temperatuur te koken. Zoals bij veel dingen: geduld is een schone zaak! Maar dan heb je ook wat.

Japanse souffle pancakes

Japanse souffle pancakes

4.06 van 18 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Lunch, Ontbijt, Zoet
Porties 4 Personen

Benodigdheden

  • aluminiumfolie, bakpapier, 16 paperclips (zie tip)
  • standmixer
  • 2 grote pannen (8cm hoog) met deksels, waar 4 zelfgemaakte vormpjes van 10cm doorsnede in passen. bijvoorbeeld een hapjespan of grote stoofpan.

Ingrediënten
 

  • 8 eieren
  • 60 g kristalsuiker
  • 200 ml volle melk
  • 2 tl vanille-extract
  • 200 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • boter om pannen in te vetten

Voor de topping

  • 200 g suiker
  • 150 ml slagroom
  • 25 g roomboter
  • 0,5 el rode misopasta
  • 20 g pistachenootjes gepeld
  • 50 g blauwe bessen
  • 50 g bramen

Instructies
 

  • 1. Begin met het maken van de misokramelsaus. Doe suiker en 50 milliliter water in een steelpannetje en breng het aan de kook. Laat het koken tot een goudbruine karamel ontstaat Voeg de slagroom toe en roer goed door elkaar. Haal de saus van het vuur, voeg de roomboter en miso toe en roer goed door. Roer de misokaramelsaus tijdens het afkoelen nog een paar keer door om de vorming van suikerkristallen in je saus tegen te gaan. De saus wordt door het afkoelen dikker.
  • Hak de pistachenootjes fijn.
  • Splits de eieren in 4 eidooiers en 8 eiwitten. Klop met een garde de eidooiers, met suiker, melk en vanille-extract in een grote mengkom tot een glad mengsel.
  • Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder en zout door elkaar. Zeef het bloemmengsel boven het eidooierbeslag en klopt met een garde goed door.
  • Klop in een vetvrije kom met een (stand)mixer de 8 eiwitten tot stijve pieken.
  • Spatel de helft van de eiwitten voorzichtig door het beslag en spatel daarna de andere helft door het beslag. Zorg dat je de lucht van de eiwitten zoveel mogelijk behoud.
  • Vet de bodem van de pannen in met wat boter. Knip 16 rondjes van ca 12cm uit het bakpapier. Ze zorgen er voor dat de souffle pancakes niet aan de pan vast plakken. Leg in elke pan 4 rondjes in de pan, zet de zelfgemaakte ringen erop en vul ze voor 2/3 met het beslag. Leg er ook een bakpapier rondje op, het beslag gaat flink rijzen en zo plakt het niet aan de deksel. Leg de deksel op de pan, zet het vuur zo laag mogelijk (gebruik eventueel een sudderplaatje) en bak 10-12 minuten.
  • Haal de deksel van de pan en keer de souffle pancakes om door er een pannekoekmes onder te steken, de pancake om te draaien op een spatel en daarna met papiertje weer in de pan te schuiven. Keer ze allemaal om, leg de deksel opnieuw op de pan en laat weer 10-12 minuten bakken.
  • Haal de pancakes uit de pan. Haal het aluminiumfolie er voorzichtig af en leg ze op bordjes. Serveer de pancakes direct, garneer met miso-karamelsaus, wat blauwe bessen, bramen en de fijngehakte pistachenootjes
  • Tips!
    Knip van aluminiumfolie 8 stukken van 32 cm. Vouw ze in drieën zodat je een lange strook krijgt van ongeveer 10 cm hoog.
    Knip van bakpapier ook lange stroken van 32 cm lang en 8cm hoog. Leg de bakpapier strook op de aluminiumstrook en vouw het aluminium aan de boven- en onderkant om zodat het bakpapier vast zit. Vet het bakpapier licht in met boter.  
    Vouw het folie tot eenring/cirkel van 10cm doorsnede en zet aan de onder en bovenkant vast met eenpaperclip. Maak zo 8 ringen.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Japanse souffle pancakes

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.