Vijgen herfstsalade

Het seizoen van de vallende bladeren, warme truien en overheerlijke herfstrecepten is aangebroken. Toch is het nog aardig warm buiten, dus die trui laat ik nog heel even links liggen. Een gerecht dat perfect bij deze heerlijke nazomer past, is deze vijgen herfstsalade. Er zitten onder andere lekkere bietjes, worteltjes en een kleine pompoen in. Het leuke is dat deze ingrediënten allemaal in mijn eigen tuin groeien. Deze salade is lekker als lunch, diner of voor tijdens je eigen oogstfeestje

De vijgen in deze herfstsalade

Vijgen zijn niet alleen heel gezond, ze zijn ook nog eens heel lekker. Je kunt ze los eten, gedroogd of gebruiken in deze vijgen herfstsalade. De zoetsappige smaak van vijgen gaat heel goed samen met de rest van de ingrediënten in deze salade. De vijgen in deze herfstsalade eet je met schil. Ik snijd het topje eraf, want dat gedeelte is wat taai. En dat wil je natuurlijk niet in zo’n lekkere salade als deze. 

Boodschappen doen

Als het om een salade gaat, dan haal ik vrijwel alle ingrediënten uit eigen tuin. Als dat op een of andere manier niet kan dan ga ik het liefst naar een lokale markt. Daar vind je ingrediënten van kwaliteit. Vijgen, pompoenen, bietjes en andere ingrediënten uit dit gerecht kun je allemaal op de markt krijgen. Het is ook gewoon heerlijk om over een lokale markt te struinen en verse producten te proeven. Als je daar geen zin in hebt of geen tijd voor hebt, kun je natuurlijk ook gewoon naar de supermarkt gaan.

Vijgen herfstsalade maken

Salades kun je altijd zo leuk opmaken. Dat doe ik ook met deze herfstsalade. Voordat het decoreren aan de orde komt, gaan de groenten gesneden en al samen met de ricotta de oven in. Ondertussen maak ik de croutons van notenbrood en snijd ik de vijgen in parten. Zodra de braadsledes (of de bakplaat) uit de oven komen, schenk ik er granaatappelmelasse overheen en roer ik het door elkaar.

Je hoeft niet veel te doen om deze vijgen herfstsalade er feestelijk uit te laten zien. Ik leg de groenten op een mooie schaal, hussel de sla en croutons door de groenten, leg de vijgen erbij, bestrooi het met pompoenpitten en zet de ricotta op de schaal erbij. Voor de finishing touch drizzle ik wat extra olie en granaatappelmelasse over de ricotta. Et voilà, je vijgen herfstsalade is klaar!

Vijgen herfstsalade miljuschka min

Vijgen herfstsalade miljuschka min

Vijgen herfstsalade

4.43 van 14 stemmen
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • Oven
  • 2 braadsledes of 1 grote bakplaat
  • koekenpan

Ingrediënten
 

  • 8 bietjes in diverse kleuren
  • 1 kleine ronde pompoen
  • 600 gr regenboog wortelmix
  • 4 el olijfolie
  • 65 gr roomboter
  • 200 gr ricotta
  • 200 gr notenbrood
  • 8 verse verse vijgen
  • 4 el granaatappelmelasse
  • 100 gr gemengde sla
  • 3 el pompoenpitten
  • snuf peper
  • snuf zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht)
  • Bereid de groente voor: boen de bietjes en pompoen schoon en snijd beiden in parten. Haal de pitjes uit de pompoen. Maak de wortelen schoon en halveer dikkere exemplaren (dikker dan 1,5 cm - snijd ze dan in de lengte doormidden). Verdeel alles in een enkele laag over 2 braadsledes (of 1 grote bakplaat), drizzle er 1,5 eetlepel olijfolie over en verdeel er 40 gram aan klontjes boter over.
  • Stort de ricotta in zijn geheel uit het bakje tussen de groenten. Besprenkel met 1 eetlepel olijfolie . Zet de braadsledes 40 minuten in de voorverwarmde oven. Je kunt ze boven elkaar in de oven zetten, wissel ze dan wel even halverwege.
  • Snijd voor de croutons het notenbrood in blokjes van ongeveer 1,5 centimeter. Verhit in een ruime koekenpan een scheutje olijfolie (1,5 eetlepel) en laat 25 gram boter er in smelten. Voeg de croutons toe en bak ze al omscheppend in 4-6 minuten rondom goudbruin. Neem ze uit de pan, bestrooi met wat zout en laat uitlekken op een stuk keukenpapier.
  • Was de vijgen en snijd ze in parten.
  • Haal de groenten en ricotta uit de oven, schenk de granaatappelmelasse over de groenten en schep ze om. Leg de groenten op een mooie schaal, hussel de sla en croutons door de groenten, leg de vijgen erbij, bestrooi met pompoenpitten en zet de ricotta op de schaal er bij. Drizzle wat extra olie en granaatappelmelasse over de ricotta.

Notities

Tip
 
Prik eventueel een gaatje in de onderkant van het ricottabakje, zo gaat de ricotta er gemakkelijker uit. Vervang de granaatappelmelasse eventueel door balsamico-azijn.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.