Welke barbecue gebruik je voor welke gelegenheid?

Categorieën: ArtikelenLabel: ,

Koken op vuur wordt al eeuwenlang en over de hele wereld gedaan. Van ingepakt eten dat in de prehistorie in kuilen diep in de grond werd gegaard tot metalen ketels die in een driepoot boven een open vuur werden gehangen in de middeleeuwen. Wist je dat doordat we eten zijn gaan verhitten, onze hersenen door de jaren heen zijn gegroeid en we meer geëvolueerd zijn als mens?

Maar welke barbecue gebruik je voor welke gelegenheid? Er zijn zoveel verschillende soorten barbecues! Ik leg het je in dit artikel uit.

Op zoek naar lekkere barbecuerecepten? Klik dan hier.

Verschillende soorten barbecues

Houtskoolbarbecue: de echte grillsmaak, maar duurt even voordat -ie op temperatuur is en je hebt sneller rook. Klik hier voor een goede houtskoolbarbecue die door een slimme techniek juist niét zo erg rookt.

Gasbarbecue: snel op temperatuur, makkelijk schoon te maken en weinig rook, maar minder echte bbq-smaak en je moet een gasfles hebben. Klik hier voor een goede gasbarbecue.

Elektrische barbecue: geen rook en snel op temperatuur, maar je hebt wel een stopcontact nodig én je mist de echte bbq-smaak. Klik hier voor een goede elektrische barbecue.

Kamado: voor de echte griller! Deze is wel wat duurder. De Big Green Egg is al jaren mijn favoriete (kamado) barbecue!

Wegwerp barbecue: goedkoop, geen aanmaakblokjes nodig én handig voor eenmalig gebruik op de camping of in het park, maar vaak niet de beste kwaliteit. 

Welke barbecue is bij mij favoriet?

Barbecuen geeft me een heerlijk buitengevoel: ik voel me dan écht verbonden met de natuur, zeker als ik mijn geliefde Big Green Egg openklap en de vlammen er prachtig zachtjes uitslaan.

Je kunt op talloze manieren en met allerlei verschillende apparaten barbecuen. Mijn voorkeur gaat uit naar een BBQ met houtskool. En dan het liefst een zogenaamde kamado (zoals bijvoorbeeld die Big Green Egg). Door zijn keramieken eivorm blijft de warmte extreem constant, en dat is natuurlijk wat je wil. Je checkt de temperatuur superhandig op de thermometer en kunt zelf de luchttoevoer regelen. Perfect voor heet grillen, maar ook voor slowcooking op een lagere temperatuur.

Ga je voor snelheid of wil je minder rook? Dan is een elektrische barbecue vast meer jouw ding. Op de camping is een gasbarbecue ideaal; deze is binnen een mum van tijd aan, je hebt minder rookontwikkeling én je hebt geen kooltjes of elektriciteit nodig.

Mocht je helemaal een grill-fanaat zijn geworden, dan raad ik ook zeker mijn andere vriend aan: de Japanse konro. Een fantastisch tafelmodel met houtskool en een roostertje. Hiermee kun je op hoge temperatuur koken; je ingrediënten krijgen binnen no-time een fantastische rooksmaak. Als je het écht traditioneel wil aanpakken, dan kun je Binchotan houtskool uit Japan gebruiken. Als je vervolgens flinterdunne plakjes vlees of yakitori-kipspiesjes op het rooster legt, weet je niet wat je proeft!

Welke barbecue je ook kiest: ik weet zeker dat het een hete – en culinaire – zomer wordt. Veel bbq-plezier!

barbecue bbq foto1

Ontdek je barbecueplekje

Barbecuen in de natuur mag niet zomaar overal. Zeker veel (stads)parken, campings, natuurgebieden en stranden hebben hier regels voor. Check die dan ook altijd! Kook je buiten met vuur? Neem dan altijd een emmer zand mee, dan kun je eventuele brand snel doven.

Denk out of the box bij de barbecue

De tijd dat alleen de man achter de barbecue stond en dat er louter vlees op de grill lag – die is écht voorbij! Je kunt zoveel meer op de barbecue bereiden dan alleen een stuk vlees.

Denk ook eens aan aardappelen om te poffen, een pizza, vegetarische spiesjes met halloumi, een hele dorade die je gaart in een bananenblad of zelfs spitskool, die je met misoboter insmeert. Goddelijk! En heb je wel eens gedacht aan oesters op de grill? Geloof me: dit wil je proberen. 

barbecue bbq foto3

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!