Het recept dat ik hieronder met je deel, Linguine con vongole, is als je het mij vraagt een van de allerlekkerste pastagerechten. Deze keer maak ik niet de alom bekende bianco versie, maar o zo lekkere ‘broertje’: spaghetti con vongole in rosso.
In de Italiaanse keuken vinden we twee begrippen: een recept is bianco of het is rosso. Heel simpel gezegd betekent het dat een bianco gerecht zonder tomaat wordt bereid en in rosso met. Zo bestaan er dus ook pizza’s bianco. Dit is dus een pizza zonder dat welbekende laagje tomatensaus. Maar in Italië zie je het dus ook bij veel pastagerechten, zoals deze spaghetti met venusschelpen uit Napels, die dus rosso is. De bianco versie maakte ik al eens eerder en dat recept vind je hier.
Vongole of kokkels?
Kokkels en venusschelpen maar ook andere schelpdieren leven op een zanderige zeebodem en bevatten daardoor dus vaak zand. Om te voorkomen dat je bij je eerste hap pasta wordt getrakteerd op zanderige ellende is het essentieel om de schelpen minimaal een halfuur in te laten weken in zout water. De schelpjes spuwen het zand dan vanzelf uit. Hierna even kort afspoelen en ze zijn helemaal klaar voor gebruik. Dichte exemplaren wel even weggooien, die zijn niet meer goed.
Als je dit recept wilt proberen, maar niet aan vongole hebt kunnen komen? Gebruik dan gewoon kokkels. Deze zijn vaak makkelijker te krijgen en meestal ook iets vriendelijker voor je portemonnee.
Zo maak je jouw pasta con vongole in rosso nog lekkerder
Kies bij voorkeur voor een dunne pasta zoals spaghetti, linguine of cappellini en kook deze iets korter dan de aanbevolen kooktijd. De pasta gaart namelijk nog verder door wanneer deze wordt samengevoegd met de saus. Dit is meteen ook een van de belangrijkste stappen van dit recept. Op deze manier neemt de pasta – in plaats van het gezouten kookwater – al die verrukkelijke smaken van de saus op. Tip: bewaar altijd – minimaal – een kopje van het kookwater van je pasta. Dit ‘vloeibare goud’ is het geheim om je pasta naar een volgend niveau te tillen.
Het lievelingsgerecht van Ellen Hoog
Van wie dit gerecht het favoriete gerecht is? Há, dat kan ik je vertellen: Ellen Hoog. Voormalig wereldkampioen hockey Ellen vertelt tijdens haar bezoek aan mijn podcast Eetgeheimen over haar liefde voor eten en wat genieten van een goede maaltijd – zoals deze spaghetti con vongole in rosso – voor haar betekent. Ook doet ze een boekje open over de maaltijden in de sportkantines, wie er bij haar thuis met de pollepel zwaait en het ‘zwarte gat’ na topsport. Oh, en benieuwd of Ellen ook wereldkampioen koken is? Je beluistert de aflevering met haar hier terug.

Spaghetti con vongole in rosso
Ingrediënten
- 350 gr spaghetti
- 100 gr zongedroogde tomaten
- 2-3 tenen knoflook
- 1 ui
- 4-5 el olijfolie
- 1 blikje pomodorini tomaatjes in blik, 400 gram
- 1 kg vongole
- 1-2 tl chilivlokken
- 4 takjes peterselie
- 50 gr rucola
- rasp van 1 citroen
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Hak de zongedroogde tomaten met een keukenmachine of staafmixer tot een puree. Haal de schil van de ui en knoflook en hak fijn. Verhit in een koekenpan een scheutje olijfolie en fruit de ui en knoflook een paar minuten. Schep de zongedroogde tomaten puree en het blikje pomodorini door de ui. Laat 4-5 minuten op hoog vuur tot een dikke saus koken. Breng op smaak met peper en zout.
- Was de vongole, verwijder kapotte exemplaren, staan schelpjes open? Geef er dan een tik op, gaan ze weer dicht dan zijn ze goed. Zo niet gooi ze dan weg. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan met deksel en voeg de vongole toe, schep om en stoom de schelpen een 2-3 minuten met de deksel op de pan tot de schelpen opengaan.
- Stort de schelpen in een vergiet en voeg ze daarna aan de tomatensaus toe.
- Giet de spaghetti af, houd een half koffiekopje kookvocht apart. Schenk het kookvocht bij de saus en roer de chilivlokken er door. Schep de spaghetti door de saus en hussel goed door elkaar. Verdeel over de borden. Hak de peterselie fijn en strooi over de pasta, leg op elk bord een wat rucola. En rasp tot slot wat citroenrasp over de pasta.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.