Eenpansrijst met kipsaté
Om de eenpansrijst met kipsaté te maken begin je met het vullen van een grote ovenschaal. Doe de rijst hierin en meng dit met de kurkuma, knoflook en de bouillon. Mix het even goed door. Zet even aan de kant.
Maken van de kipsate
Maak nu de satésaus voor over de kipstukjes. Je kunt de kip aan stokjes rijgen (metalen pennen zijn het prettigste hier) of je kunt ze gewoon op de rijst leggen. Dat maakt voor het eindresultaat niet zoveel uit. Doe een gedeelte van de kipsaté over de stukken kip heen. Dek af met folie en zet in de oven voor ongeveer 50 minuten. Haal dan de folie eraf en bak nog eens voor 20 minuten of tot de rijst goed gaar is en de kip bruin en gaar.
Niet in de oven
Nu is dit gerecht een eenpansrijst gerecht, maar je kunt het natuurlijk ook heel makkelijk niet in de oven bereiden. Dat is wat meer afwas, maar ook iets sneller. In dat geval kook je de rijst gewoon in een pan met de bouillon en de kurkuma. Je maakt de kipsaté door de kip goed te bakken tot mooi bruin. Je serveert vervolgens de rijst met de kip, de sate saus en de gekookte groentes. Doe alles op een mooie grote schaal, bestrooi met de lente-uitjes, de gehakte pinda’s en de verse koriander en aanvallen maar!

Bimi
Bimi, is echt het stijlvolle zusje van broccoli, slanker, zachter en net even chiquer. Het wordt ook wel aspergebroccoli genoemd, en dat snap je meteen als je ‘m ziet: lange, elegante stelen met van die kleine groene kroontjes erbovenop. En het fijne? Je hoeft er bijna niks aan te doen. Even kort roerbakken, stomen of grillen en klaar is Kees. Hij blijft lekker knapperig en krijgt zo’n licht nootachtige smaak waar je u tegen zegt. Perfect in dit eenpansrijst gerecht met kipsaté!

Eenpansrijst met kipsate
Ingrediënten
- 4 teentjes knoflook
- 300 gr Basmati rijst
- 1 tl kurkuma
- 1/4 tl chilivlokken
- 750 ml kippenbouillion
- 140 gr gladde pindakaas
- 100 ml water
- 2 el rode currypasta
- 2 el kokosolie
- 2 el tamari of sojasaus
- 2 el honing
- 300 gr bimi
- 300 gr kipdijfilet
- 150 gr sojaboontjes
- 15 gr koriander
- 3 bosuien
- 50 gr geroosterde pinda's
- 1/2 rode peper
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de knoflook fijn. Doe de rijst met de knoflook, kurkuma, chilivlokken en kippenbouillon in een grote ovenschaal. Breng op smaak met peper en zout en meng door elkaar.
- Doe de pindakaas, water, currypasta, kokosolie, tamari, chilivlokken, het sap uit de helft van de limoen en de rest van de knoflook in een steelpannetje. Breng op laag vuur aan de kook en roer met een garde tot alles goed is gemengd. Laat 2 minuten doorkoken en haal dan de pan van het vuur.
- Snijd de uiteinden van de bimi en snijd de grootste in de lengte doormidden.
- Snijd de kippendij in stukjes van ca. 2 cm. Doe in een kom en schep om met de helft van de pindasaus. Rijg de kip aan 4 grote prikkers en verdeel over de rijst. Dek de ovenplaat af met aluminiumfolie en bak 35 minuten in de oven.
- Haal de folie eraf en verdeel de bimi over de rijst. Dek weer af en bak nog 10 minuten.
- Verwijder de folie, voeg de de sojaboontjes toe en bak nog 5 minuten.
- Snijd ondertussen de koriander fijn. Snijd de bosui in hele dunne ringetjes. Snijd de pinda’s grof. Snijd de halve peper in dunne reepjes.
- Haal de ovenschaal uit de oven en verdeel de koriander, bosui, pinda en peper erover. Serveer met de rest van de satésaus en partjes limoen.
Tip!
Voedingswaarde per portie
- Recepten
- Dieetsoorten
- Diner
- Eenpansgerechten
- Glutenvrije recepten
- Indische recepten
- Kip recepten
- Ovenschotel recepten
- Rijst recepten
- Vlees recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka