Gefrituurde kip met karamel-vissaus

Gefrituurde kip met karamel-vissaus

Ok, er zijn maar weinig dingen zo lekker als gefrituurde kip. En deze versie met een karamel vissaus is echt bijna té lekker. Misschien heb je mijn Chinese fried chicken wel eens gemaakt. En dat snap ik ook want dat is de ultieme eenvoud en zo verschrikkelijk lekker.

Deze versie is echter wel next level. De karamel met vissaus is briljant. Die moet je zeker niet overslaan als je dit recept gaat maken.

Kip marineren

Om te beginnen heb je voor dit recept natuurlijk kip nodig en die laat je eerst even lekker marineren zodat de smaken goed in kunnen trekken. Ik maak dat meestal de dag van tevoren klaar en laat het in de koeling goed intrekken.

Het heeft in ieder geval minimaal een uur nodig.

Voor de karamel-vissaus begin je met het maken van een karamel. Deze maak je vervolgens af met gember en vissaus. Het is een simpele toevoeging maar maakt de karamel echt speciaal.

Vervolgens verwarm je de oven voor op 170˚C en zet je de frituur aan om zometeen de kip te kunnen frituren. Ik gebruik hier overigens kippenvleugels maar je kunt ook andere kipstukken gebruiken naar wens. Ik vervang ze soms voor die kleine borrelboutjes. Die garen ook snel en zijn net wat vleziger dan de vleugels. Maar dat is aan jou.

Frituren

Vervolgens ga je aan de gang met het frituren van de kippenvleugels. Je haalt ze even door de bloem voor dat lekker krokante korstje en je frituurt ze in de hete olie voor een paar minuten of tot goudbruin.

Leg ze daarna op een bakplaat in de oven zodat ze nog wat verder garen en zodat ze goed warm blijven terwijl je de rest van de kip frituurt.

De gefrituurde kip serveer je vervolgens met de karamel-vissaus en je bestrooit ze met de gefrituurde knoflook, verse koriander en rode peper.

Ik heb geen frituurpan?

Om te frituren heb je in principe geen frituurpan nodig. Je kunt ook olie verhitten in een wok of een pannetje. Let uiteraard wel op spetteren in dat geval. Ook handig om een thermometer te hebben om de temperatuur van de frituur te meten. Heb je die niet? Test het dan met een stukje brood. Begint de olie meteen te borrelen dan is de kans groot dat je olie op temperatuur is.

Kan ik de koriander ook weglaten?

Ja dat kan. Niet iedereen houdt van koriander dus die kun je gerust weglaten of vervangen voor een ander kruid wat erbij past en wat je wel lekker vindt.

Ik hou niet van vissaus, kan ik de karamel ook zonder maken?

Dat kan wel maar dan heb je geen echte saus en de karamel is dan te zoet om te serveren bij de kip. Lust je echt geen vissaus fris de karamel dan op door bijvoorbeeld wat limoen er door te doen in combinatie met bijvoorbeeld wat melk voor een romige saus. Geeft wel een totaal ander effect dus wees daar op voorbereid. Een beetje zout toevoegen voor het zoutige effect kan ook.

gefrituurde kip met vissaus karamel

Gefrituurde kip met karamel-vissaus

5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 50 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Vietnamese
Porties 4 portie(s)
Calorieën 581 kcal

Benodigdheden

  • Hoge pan met dikke bodem of frituurpan schuimspaan
  • Bakplaat

Ingrediënten
 

  • 1 kg kippenvleugels
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl sesamolie
  • 2 tl zout
  • 100 g suiker
  • 30 ml vissaus
  • 1 el gember gehakte
  • 1 l frituurolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 100 g bloem
  • 60 g maïzena
  • Verse koriander naar smaak

Instructies
 

  • Meng de kippenvleugels, sojasaus, sesamolie en het zout in een kom. Laat de kip minimaal een uur marineren in de koelkast, maar het liefst langer, bijvoorbeeld een hele nacht.
  • Doe de suiker in een pan met dikke bodem en laat op zacht vuur in circa 5 minuten karamelliseren. Haal de pan van het vuur als de karamel amberkleurig is en voeg de vissaus en de gember toe. Zet de saus apart.
  • Verwarm de oven voor op 170 °C en verwarm de olie in de (frituur)pan tot 180 °C.
  • Snijd de knoflook in dunne plakjes. Voeg voorzichtig de gesneden knoflook toe aan de olie en bak hem goudbruin en krokant. Schep de knoflook met een droge schuimspaan uit de olie en zet apart.
  • Pluk de blaadjes van de koriander en snijd de rode peper in dunne ringetjes.
  • Mix de bloem met de maïzena in een grote kom en breng op smaak met wat zout. Meng de gemarineerde kippenvleugels per 2 door het bloemmengsel, zorg dat ze volledig bedekt zijn en frituur ze in 6-7 minuten bruin en krokant. Leg de stukken kip die al gefrituurd zijn terwijl je de rest frituurt op een bakplaat in de voorverwarmde oven, zodat ze kunnen doorgaren en warm blijven tot de rest klaar is.
  • Gaar de laatste gefrituurde kippenvleugel nog 10 minuten in de oven en haal alle kip vervolgens uit de oven.
  • Besprenkel de kipvleugels met de karamel-vissaus en strooi er gefrituurde knoflook, koriander en rode peper over.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 581kcalKoolhydraten: 60gProteine: 29gVet: 24gVerzadigde vetten: 6gTrans Fat: 1gCholesterol: 104mgNatrium: 2356mgKalium: 329mgVezels: 1gSuiker: 26gVitamine A: 307IUVitamine C: 18mgCalcium: 31mgIJzer: 3mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.