Cheesy smashed potatoes

55 minuten

Knapperig, cheesy én hartstikke snel klaar: deze cheesy smashed potatoes zijn een bijgerecht uit duizenden. In dit recept laat ik je zien hoe je ze zo onweerstaanbaar maakt.

Smashed potatoes: de basics

Smashed potatoes zijn geplette, knapperig gebakken aardappels uit de oven. Door het pletten, het ‘smashen’, krijgen de aardappels extra veel oppervlakte en hebben ze alle kans om écht knapperig te worden. Reken dus op veel crispy randjes en een zachte smeuïge binnenkant. Door de aardappeltjes eerst te koken, ze dan te pletten met een vork en te roosteren in de oven, krijg je dit resultaat. Ik gebruik hier olijfolie, maar je zou ook gesmolten boter kunnen gebruiken. Panko, Japans broodkruim, helpt om de aardappels nog knapperig te maken. Voor het cheesy effect, en omdat bijna alles in het leven beter is met gesmolten kaas, voeg ik ook wat geraspte kaas toe. Ik ga voor belegen kaas, het liefst een boerenkaas die ik zelf rasp maar met supermarktkaas uit een zakje kan het ook. 

Lekker bij alles

Deze aardappeltjes zijn lekker bij zo’n beetje alles. Ik vind ze het perfecte bijgerecht bij bijvoorbeeld een gevulde pompoen, geroosterd vlees of een hele vis. Als je een etentje geeft, tijdens Kerst of gewoon of een doordeweekse dag. Je zou er trouwens ook nog wat fijngehakt bladpeterselie of bieslook overheen kunnen strooien voor een fris groen accent.  

Zin in meer aardappel? Probeer eens deze aardappelkoekjes met dille. Zo lekker!

Cheesy smashed potatoes

Cheesy smashed potatoes

No ratings yet
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • Bakplaat

Ingrediënten
 

  • 1,25 kg kleine aardappeltjes schoongeboend
  • Olijfolie
  • Zeezoutvlokken en zwarte peper
  • 2 el panko
  • 75 g geraspte kaas liefst belegen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Hussel de aardappeltjes met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met zeezoutvlokken. Spreid ze uit op een bakplaat en rooster ze 30-40 minuten in de oven, of tot ze gaar zijn en je ze makkelijk inprikt met een vork.
  • Druk de aardappels met een vork deels plat en druppel er nog wat olijfolie overheen. Meng de panko met de geraspte kaas en bestrooi hiermee de aardappeltjes. Verhoog de oventemperatuur naar 220 °C en zet nog 10 minuten in de oven, of tot de kaas gesmolten is.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Cheesy smashed potatoes

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.