Gebakken limoen cheesecake

Gebakken limoen cheesecake

Het is weer zondag dus tijd voor een nieuw bakrecept. Het werd wel weer eens tijd voor een cheesecake leek me. Dit keer een gebakken limoen cheesecake. Ik kies vaak voor een no bake cheesecake, omdat de smaak daar over het algemeen net wat frisser van is dan wanneer je het bakt. Dat is ook heerlijk maar vaak net wat zwaarder.

Tenzij je er een lekker frisse smaak aan toevoegt zoals hier met de limoen. Hou je meer van citroen dan kun je dat ook prima gebruiken. Dat is geheel aan jou. 

Maken van de gebakken cheesecake

De kunst van een cheesecake uit de oven maken is de temperatuur niet al te hoog te zetten. Maar zelfs dan voorkom je niet altijd dat er na afkoelen een barst ontstaat in de bovenkant. Ik heb alles geprobeerd, van waterbaden tot nog lagere temperaturen. Maar uiteindelijk gebeurt het soms wel en soms niet. Hoe dan ook; de smaak zal er niet minder om zijn. Dus laat je daar niet teveel door uit het veld slaan. Ik zeg altijd; wat meer slagroom erop en niemand die het ziet.

Voor de limoen cheesecake gebruik ik dit keer volkoren biscuitjes, maar je kunt dit vervangen voor elk ander koekje dat je maar lekker vindt. Bastogne is mijn favoriet, maar ook speculaas is heerlijk. Wel past een wat neutrale smaak beter bij de limoensmaak. Dus een gewone biscuit of een volkoren biscuit is een betere keus. 

Je kunt deze cheesecake garneren met gehakte pistachenootjes of je kunt er nog wat plakjes limoen op doen. Die kun je ook even versuikeren door ze in wat suikersiroop te ‘koken’ Daardoor wordt het zacht en kun je de plakjes ook nog opeten.

Ben je toch meer van de no bake? Probeer dan zeker eens de lemon meringue cheesecake

Limoen cheesecake

 

Limoen cheesecake

Baked lime cheesecake

4.37 van 125 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Gang Koek & Gebak
Porties 10 personen
Calorieën 449 kcal

Ingrediënten
 

  • 200 g volkoren digestives grof gebroken
  • 100 g boter gesmolten
  • 500 g volle roomkaas
  • 100 ml volle slagroom
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren L of 3 eieren (M)
  • 4 limoenen rasp van 4 en sap van 2 limoenen
  • 50 g gepelde ongezouten pistachenoten gehakt. Optioneel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 150 °C. Bekleed de bodem een springvorm van 22 cm met bakpapier.
  • Doe de volkoren digestives in een keukenmachine of hakmolen en maal tot fijn kruim. Voeg de gesmolten boter toe en druk een paar keer op de pulseknop. Stort het kruim in de springvorm, verdeel gelijkmatig over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
  • Bak de bodem in 10-15 minuten lichtbruin in de oven. Laat 10 minuten afkoelen.
  • Klop intussen met een mixer de roomkaas, slagroom, kristalsuiker, eieren, limoenrasp en het limoensap tot een glad mengsel. Schep dit op de afgekoelde bodem. Bak de cheesecake nog 1 uur in de oven.
  • Laat helemaal afkoelen en zet nog minstens 1 uur in de koelkast. Snijd de taart met een mes rondom los van de taartvorm en verwijder de kraag van de vorm.
  • Garneer optioneel met pistache nootjes of nog wat extra limoenplakjes

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 449kcalKoolhydraten: 32gProteine: 7gVet: 34gVerzadigde vetten: 18gTrans Fat: 1gCholesterol: 123mgNatrium: 344mgKalium: 197mgVezels: 2gSuiker: 19gVitamine A: 1150IUVitamine C: 8mgCalcium: 82mgIJzer: 1mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.