Pastinaaksoep met gemengde paddenstoelen

Tijdens het kerstdiner eten we allemaal standaard wel snel teveel. Alles is lekker, het is gezellig en je wilt natuurlijk wel alles proeven. Dat maakt het soms wat lastig om een goede balans te vinden in de gerechten die je serveert tijdens de feestdagen. Ik begon ons kerstdiner graag met een wat lichter gerecht. In dit geval koos ik voor pastinaaksoep.

Je kunt deze pastinaaksoep overigens ook goed eten als avondmaaltijd. In dat geval maak je de porties gewoon groter. Voor het kerstdiner serveer ik de soep vaak in kleine kopjes of in theekopjes. Dat is een kleine portie, zodat iedereen nog genoeg ruimte overheeft voor het hoofdgerecht en natuurlijk voor het dessert!

Maken van de pastinaaksoep

Om de soep te maken heb je niet veel tijd nodig. Je kunt het ook goed van tevoren maken wat dit de ideale soep maakt voor de feestdagen. Gewoon even goed opwarmen en je kunt aan tafel.

De paddenstoelen die bij de soep horen zitten er niet door. Die kun je wel het beste vlak voor serveren nog even lekker opbakken met wat boter. Ik gebruik hier gemengde paddenstoelen, maar je kunt ook heel goed bijvoorbeeld alleen cantharellen gebruiken. Die vind ik persoonlijk echt heerlijk. Verder is het supersimpel om de pastinaak soep te maken.

Vind je de soep nou te dik? Voeg dan eenvoudig nog wat extra bouillon toe om de soep te verdunnen!

Check voor alle kerstrecepten hier

Pastinaaksoep
Totale tijd35 minuten

Pastinaaksoep met gemengde paddenstoelen

aantal personen: 6 voorbereidingstijd: 10 MINUTEN bereidingstijd: 25 MINUTEN totale tijd: 35 MINUTEN
4.33 van 76 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

6 portie(s)
  • 750 gr pastinaak schoon gewicht
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gehakt
  • 2 el olijfolie
  • 500 ml groentebouillon
  • 200 gr gemengde paddenstoelen gehakt.
  • 1 el boter
  • 1 takje tijm alleen blaadjes, gehakt
  • Paar takjes verse peterselie
  • Peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Maak de pastinaak schoon en snij in stukken.
  • Verhit een ruime soeppan met de olijfolie en bak hierin eerst de ui tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak even kort mee. Voeg nu de pastinaak toe en de groentenbouillon en breng het geheel aan de kook.
  • Laat koken tot de pastinaak mooi zacht is. Dit duurt ongeveer 20 minuten maar is afhankelijk van hoe groot je de stukken hebt gesneden.
  • In de tussentijd verhit je een koekenpan met de boter en hierin bak je de paddenstoelen met het takje tijm gaar en goudbruin.
  • Zodra de pastinaak gaar is pureer je het met een staafmixer of in de blender. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de pastinaaksoep met de gebakken paddenstoelen erop en wat verse peterselie erover.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 132kcalKoolhydraten: 30gProteine: 3gVet: 1gVerzadigde vetten: 1gTrans Fat: 1gCholesterol: 1mgNatrium: 355mgKalium: 640mgVezels: 7gSuiker: 10gVitamine A: 232IUVitamine C: 25mgCalcium: 58mgIJzer: 1mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.33 from 76 votes (75 ratings without comment)