Pastinaaksoep met kerrie en rijst

1 uur

Pastinaaksoep

De zoete smaak van pastinaak gecombineerd met de kerrie doet het in deze pastinaaksoep heel erg goed. Ik combineerde het vervolgens ook met rijst, kokosmelk en koriander voor een tropische twist aan een Hollandse klassieker.

Diepvriestopper

Alle soep is eigenlijk bij uitstek geschikt om in te vriezen. Het enige waar je daarvoor rekening mee moet houden zoals bij deze pastinaaksoep, is dat je geen verse kruiden erop doet en het dan invriest.  De soep kun je het beste invriezen zonder de rijst en de koriander. Die voeg je pas toe als je de soep weer opwarmt.

Het maken van de soep is eenvoudig. Je begint met een grote soeppan. Daar fruit je eerst de ui op aan, dan voeg je de knoflook toe, de kerrie en de kurkuma en je schept het geheel nog even goed om voor een minuutje of vijf.

Terwijl de soep gaart kook je in een aparte pan de rijst. Ook ideaal om leftover rijst voor te gebruiken trouwens. Ik kook standaard vaak teveel rijst. Wat ik overhou vries ik in en dat kun je dan weer goed verwerken in de soep.

Nadat de groentes goed gaar zijn pureer je de soep met een staafmixer. Giet er de kokosmelk bij en proef even of het nog wat extra’s nodig heeft. Roer dan de rijst en de koriander erdoor en verdeel over vier kommen.

Check hier alle soeprecepten.

Pastinaaksoep met kerrie

Pastinaak-kerriesoep met gekleurde rijst

4.33 van 31 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Soep
Keuken Hollandse keuken
Porties 4 personen
Calorieën 420 kcal

Ingrediënten
 

  • 50 g boter
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook geperst
  • 500 g pastinaak geschild, in blokjes
  • 2 el kerriepoeder
  • ½ tl gemalen kurkuma
  • 3 groentebouillonblokjes à 500 ml bouillon, verkruimeld
  • 1 grannysmithappel in blokjes
  • 100 g zwarte of driekleurenrijst
  • 1 bosje koriander blad geplukt
  • 150 ml kokosmelk
  • zeezoutvlokken en zwarte peper

Instructies
 

  • Smelt de boter in een soeppan. Fruit de ui 5 minuten op laag vuur, voeg dan de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg de pastinaak, kerrie en kurkuma toe, schep om en bak nogmaals 5 minuten.
  • Voeg de verkruimelde bouillonblokjes en de appel toe met 1,5 liter kokend water. Breng aan de kook en laat op laag vuur 40 minuten koken, of tot de pastinaak zacht is.
  • Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op het pak gaar en houd warm in de pan. Hak de helft van de koriander fijn.
  • Pureer de soep met een staafmixer, giet er 100 ml kokosmelk bij en roer. Proef en breng op smaak met zeezoutvlokken en peper. Warm nog even goed door, roer de rijst en gehakte koriander erdoor en verdeel over kommen. Bestrooi met de rest van de koriander en druppel er de rest van de kokosmelk overheen.
  • Diepvriestip: Maak gerust een dubbele batch, minus de rijst en koriander, en vries de helft in. De rijst en koriander voeg je toe wanneer je de soep weer opwarmt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 420kcalKoolhydraten: 58gProteine: 7gVet: 20gVerzadigde vetten: 14gTrans Fat: 1gCholesterol: 27mgNatrium: 628mgKalium: 877mgVezels: 11gSuiker: 16gVitamine A: 509IUVitamine C: 29mgCalcium: 98mgIJzer: 4mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.