Pasta al forno met kip en paddenstoelen

45 minuten

Voor het maken van pasta al forno met kip en paddenstoelen hoef je geen Italiaanse chef-kok te zijn. Ook jij kunt deze geweldige maaltijd op tafel zetten. Het is een klassieker die gegarandeerd een hit is, zelfs als je het recept aanpast naar jouw eigen smaak.

Pasta al forno

Pasta al forno is een Italiaans ovengerecht met als basis pasta, tomatensaus, kaas en andere ingrediënten zoals gehakt, groenten en kruiden. Het is vergelijkbaar met lasagne, maar in plaats van lasagnebladen wordt er gebruikt gemaakt van een andere pastasoort, zoals penne, rigatoni of ziti. 

Deze ovenpasta is een populair gerecht omdat zelfs iemand met twee linkerhanden het nog kan maken en het daarnaast heel makkelijk is aan te passen aan verschillende smaken en/of dieetvoorkeuren. Het kan bijvoorbeeld vegetarisch of met vlees worden bereid, en groenten zoals spinazie, aubergine, courgette en champignons kunnen worden toegevoegd voor extra smaak en variatie.

Bovendien is pasta al forno een lekker voedzaam en vullend gerecht dat uitstekend in grote hoeveelheden kan worden gemaakt, waardoor het ideaal is voor wanneer er veel eters aanschuiven – iets waar de Italianen veel ervaring mee hebben. 

Gemak dient de mens

Ken je die recepten waarbij je je precies aan de regels moet houden omdat het anders mislukt of voor geen meter smaakt? Deze ovenpasta is daar gelukkig niet een van. Je kunt er gerust een beetje mee experimenteren. Daarnaast is het ook een geweldig gerecht om restjes pasta en groenten mee op te maken – toedeloe voedselverspilling. En je kunt het ook nog eens prima vooraf klaarmaken en invriezen voor een gemakkelijke maaltje op drukke dagen, of dagen waarop je gewoon even geen zin hebt om de keukenprinses uit te hangen.

Zo maak je deze Italiaanse pastaschotel

Pasta al forno klinkt misschien fancy, maar het is eigenlijk vrij simpel. Kook de pasta in een grote pan met kokend water tot het net gaar is, en bak intussen de kip en paddenstoelen in een aparte pan. Kook de broccoliroosjes kort, tot deze mooi beetgaar zijn.

Dan is het tijd om alles samen te voegen in een grote ovenschaal. Begin met de pasta, gevolgd door de kip, paddenstoelen, broccoli en als laatste de saus. Bak het geheel in de oven tot de pastaschotel mooi goudbruin en bubbly is, en voilà! Een heerlijke pasta al forno met kip en paddenstoelen die zelfs de meest kieskeurige eter zal waarderen.

Dus, waar wacht je nog op? Duik je koelkast in en maak vanavond deze heerlijke pasta. En als je het helemaal goed wilt doen, zorg er dan voor dat je een lekker glas wijn erbij hebt. Wie weet, misschien lijkt het dan net alsof je in een chic Italiaans restaurant zit. Buon appetito!

Nog meer pasta ovenschotels maken? Probeer dan ook een keer deze met tonijn. Of doe eens gek en maak deze gumbo style pastaschotel. Fusion op z’n allerlekkerst.

Pasta al forno met kip en paddenstoelen

Pasta al forno met kip en paddenstoelen

3.99 van 56 stemmen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Oventijd 20 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 Personen

Benodigdheden

  • koekenpan
  • Koffiefilterzakje of keukenpapier
  • fijne rasp

Ingrediënten
 

  • 350 g penne of rigatoni pasta
  • 350 g kippendijfilets
  • 4-5 el olijfolie
  • 15 g gedroogde paddenstoelen
  • 250 g gemengde paddenstoelen
  • 500 g broccoli
  • 6 takjes tijm
  • 70 g Parmezaanse kaas
  • 200 ml crème fraîche
  • 100 g wit brood zonder korst
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch). Snijd de broccoli in roosjes. Kook de pasta in een pan met ruim gezouten water voor 8 minuten, doe na 2 minuten de broccoli erbij. De pasta gaart verder in de oven.
  • Doe de gedroogde paddenstoelen in een kommetje en schenk er 75 ml kokend water over. Dep de kip droog met keukenpapier en bestrooi rondom met peper en zout.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de kip in ca. 8 minuten rondom bruin. Haal de kip uit de pan, laat iets afkoelen en trek met een vork uit elkaar of snijd in plakjes.
  • Giet de gedroogde paddenstoelen af door een koffiefilterzakje (zie tip) en vang het vocht op, zet even apart. Hak de gedroogde gewelde paddenstoelen in stukjes. Maak de verse paddenstoelen schoon en snijd ze in grove stukken. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
  • Verhit opnieuw 1 eetlepel olijfolie in de koekenpan en bak de paddenstoelen (gewelde en verse) en tijm in 2-3 minuten rondom bruin en gaar.
  • Giet de pasta en broccoli af en schep over in de ovenschaal. Schep de kip en de paddenstoelen erdoor.
  • Rasp de Parmezaanse kaas fijn. Roer de crème fraîche met de Parmezaanse kaas en het vocht van de paddenstoelen los en breng royaal op smaak met peper en zout. Schep het mengsel door de pasta. Zet de ovenschaal in de oven en bak in 20 minuten goudbruin.
  • Hak het brood fijn en bak in 1,5 eetlepel olijfolie knapperig en bruin. Schud uit de pan op keukenpapier en laat uitlekken, breng op smaak met zout en strooi voor serveren over de pasta al forno.
  • Tip: Geen filterzakje? Vouw dan een stukje keukenpapier een paar keer dubbel en schenk daar het water van de gedroogde paddenstoelen door.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Pasta al forno met kip en paddenstoelen

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.