Paasbrood en kerstbrood: hetzelfde of toch anders?

De kerst is voor mijn gevoel nog maar net voorbij of Pasen komt alweer om de hoek kijken. Wat de twee feestdagen met elkaar gemeen hebben? Brood, althans dat lijkt dus zo. Het is een bijzonder verhaal, want hoewel het paasbrood en kerstbrood heel erg op elkaar lijken zit er dus wel degelijk verschil in. Weet jij wat het verschil is tussen paasbrood en kerstbrood? 

Paasbrood en kerstbrood: zoek de verschillen

kerststol

Als je denkt aan de Nederlandse kerstperiode, denk je al snel aan een witte kerst. Of er ook daadwerkelijk een dik pak sneeuw ligt, is ieder jaar opnieuw de vraag, maar deze kerstgedachte hoort er in ieder geval wel een beetje bij. En dat moeten de makers van het kerstbrood ook gedacht hebben, want op ons kerstbrood hoort poedersuiker!

Waar dat dan niet op hoort? Yes, je moet hem nu wel doorhebben: op paasbrood. Nu weet je in Nederland natuurlijk nooit wat je kunt verwachten. Het ene moment schijnt de zon en het andere moment valt het met bakken uit de lucht, maar officieel hoort het tijdens Pasen niet te sneeuwen. Dus laat de poedersuiker op jouw  paasbrood voortaan maar achterwege. Bakkers versieren het paasbrood voornamelijk met amandelschaafsel of gebroken hazelnootjes. Daarnaast zijn de sinaasappelschilletjes kenmerkend voor in het paasbrood, al moet ik bekennen dat ik die ook in mijn kerstbrood verwerk. Zo lekker! 

Er zit dus weinig verschil in de twee broden, maar een verschil is er wel degelijk. De regels is dus een met poedersuiker bestrooid brood is een kerstbrood. 

Italiaans paasbrood

Italiaans paasbrood

Ben je niet zo’n fan van het welbekende paas- en kerstbrood? Probeer dan de Italiaanse variant een keer uit: Colomba di Pasqua (ook wel: de duif van Pasen). Dit brood is heerlijk luchtig en fris omdat het oranjebloesemwater, sinaasappel en citroen bevat. Je moet er wel de tijd voor nemen, want het deeg moet twee keer rijzen. Traditioneel gaat het deeg met bakken in een duif-vorm, maar als je die niet hebt kan het ook prima in een bakblik of een ronde bakvorm. De bovenkant smeer je in met opgeklopt eiwit en daar strooi je het amandelschaafsel overheen. Nog even in de oven en dan kan ook deze eye-catcher de paastafel op. Eet smakelijk!

Het haasje

Wat natuurlijk wel echt anders is bij Pasen is dat we dan alles in de vorm zien van eieren en paashazen. Terwijl het met Kerst juist vaak sterren en kerstboompjes zijn. Wat dan ook extra leuk is om op tafel te zetten zijn deze paashaas kaas en ei broodjes. Kijk nou, wat een schatjes. 

Paashaasjes Uniekaas x Miljuschka 4

Ben je op zoek naar nog meer recepten voor tijdens de Pasen? Kijk dan hier even.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.