Ja maar…. te dik is toch gewoon ongezond?

Categorieën: Blogs

Mayra Louise (@mayralouise) is al jaren een van de frontvrouwen van de self-love en body acceptance beweging in Nederland. Ze is auteur van Op je lijf geschreven en tekstschrijver. In haar privéleven is ze single mama van een dochter.

Voor alle kijkers van ‘Eerlijke foto’ schrijft ze deze maand elke week een artikel over self-love, body positivity en aanverwante zaken. Ook geeft ze je fijne volgtips om je social media feed diverser te maken. Meer weten? Duik dan vooral ook in de boek-, luister- en kijktips!

‘Ja maar … te dik is toch gewoon ongezond?’

Na de overweldigende reacties op eerste aflevering van ‘Eerlijke foto’ is het vandaag tijd voor aflevering twee. Hierin onderzoekt Miljuschka niet alleen fysieke gezondheid maar ook onze minstens zo belangrijke mentale gezondheid.

Voordat we helemaal in de blog van deze week duiken, moet me nog even iets van het hart. Los van veel positieve reacties op de eerste aflevering, blogpost en stories zag ik ook een boel van dit: ‘Obesitas promoten is nooit oké!’, ‘Waar zijn de dunne lichamen, wij hebben ook issues’ en ook ‘Waarom laat je geen mannen zien, die worstelen hier ook mee!’.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Strength Marks®️ (@strengthmarks)

 

One more time for the people in the back

Blijkbaar moet ik – ‘ik’ is in dit geval Mayra Louise – het nog een keer herhalen voor de mensen die achterin de zaal zaten. Mijn microfoon stond vermoedelijk toch iets te zacht afgesteld. Dus ik leg het met liefde nog een keertje uit: body positivity gaat niet over fysieke gezondheid. Het gaat over mogen zijn zoals je bent zonder naar je hoofd geslingerd te krijgen dat je niet voldoet. Dat je moet veranderen. Dat je te veel afwijkt. Het gaat over je mond houden als je niets aardigs te zeggen hebt. Het gaat over respect voor elk lijf. En dan vooral voor gemarginaliseerde groepen zoals dikkere mensen en mensen van kleur. Het doel is niet deze lichamen belangrijker te maken, maar juist te streven naar gelijkwaardigheid.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door StevenG |Creative Entrepreneur (@theofficialsteveng)

 

Rihanna laat zien hoe het ook kan

Op social media kunnen we grotendeels bepalen wat we zien door heel bewust te kiezen welke accounts we wel en niet volgen. Maar als we eerlijk zijn, komt het zelden voor dat we een echt inclusieve mix aan lichamen voorbij zien komen op televisie of in magazines. Dat het wel kan, werd afgelopen week bewezen door Rihanna met haar tweede ‘Savage x Fenty show’. Ik keek de show met een grote grijns op mijn gezicht. En ook echt wel een traan. Wow, als ik zoiets toch eens had kunnen zien als veertienjarig meisje dat geloofde dat ze niet goed genoeg was. Of neem de recente Vogue cover met Lizzo. Ik geloof oprecht dat dit soort dingen mijn zelfbeeld een duwtje in een positieve richting hadden kunnen geven. Representatie en dat stukje herkenning zijn zo belangrijk.

Vroeger zag ik mijn lijf alleen terug in de ‘before’-foto’s bij een afvalreclame. Je weet wel, die foto zonder hoofd en dan daarnaast een breed lachende dame die dertig kilo lichter en intens veel gelukkiger was. Mijn lijf was altijd het lijf waar je zo snel mogelijk vanaf wilde. Dat dit nu steeds vaker anders is, doet veel voor me. Representatie en dat stukje herkenning zijn zo belangrijk.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Amari (@amarimonster)

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Lizzo (@lizzobeeating)

 

De weg naar zelfacceptatie

Als dit onderwerp me iets heeft geleerd, is het dit: we willen allemaal geaccepteerd en gezien worden. Iedereen heeft issues (gehad) rondom hun uiterlijk. Het ding is: ons uiterlijk gaat ons geen verlossing brengen. Het ideale gewicht bereiken, is niet wat je in het leven gelukkig gaat maken. De acceptatie waar je zo naar verlangt, moet van binnenuit komen. Jij moet jezelf gaan zien als goed genoeg. En dan zullen anderen volgen. Niet iedereen, want zo is het nu eenmaal: niet iedereen zal jou leuk vinden. De enige die echt ruimte voor jou moet maken, ben je zelf. Wat heb jij nodig om je goed te voelen? Dit wordt ook duidelijk in de tweede aflevering van ‘Eerlijke foto’ waarin Miljuschka onder andere een retraite bezoekt met influencers die ontdekken hoeveel last ze eigenlijk hebben van dat zogenaamde ideaalplaatje.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jip Isabel de Jongh (@jipisabel)

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jezra Matthews 💫 (@jezra_m)

 

Je bent (al) goed genoeg

Ik weet dat het niet makkelijk is. Ook mij is geleerd dat dik ongezond is. En minderwaardig. Ook mij is geleerd dat je als dik(ker) persoon altijd moet proberen een dun(ner) persoon te worden.

En nu ik laat zien dat ik vind dat ik er mag zijn, hoe groot of klein mijn lijf ook is, zijn er ineens opvallend veel mensen die zich met mijn gezondheid willen bemoeien. Die kortsluiting krijgen van wat ik uitdraag: dik en gelukkig, hoe durf ik?! Maar het gaat mij niet om die veroordelende schreeuwers.

Het gaat mij om de mensen die zichzelf niet durven te zijn door hoe ze zich voelen over hun lichaam. Die altijd zwart dragen want ‘dat kleedt zo lekker af’. Die zichzelf straffen voor elke calorie die ze te veel hebben gegeten. Die tijdens de sex het licht nog nooit aan durfden te laten. Die zich regelmatig – of misschien wel altijd – schamen voor hun lijf. Die tijdens een vakantie hun zwemkleding niet aan durven te trekken. Die zichzelf continu naar beneden halen.

Ik doe wat ik doe om jou eraan te herinneren dat je mag zijn zoals je bent. En ik geloof dat ‘Eerlijke foto’ er ook precies om die reden is. Om jou deze positieve reminder geven: je bent (al) goed genoeg.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door I WEIGH 📣 (@i_weigh)

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Joann (@joannvdherik)

 

Stop met verstoppen

In de blogpost van vorige week gaf ik al een aantal tips. Dit is waar je deze week mee aan de slag kunt:

  • Stop met verstoppen. Je verdient het om gezien te worden. Trek nu al die strakkere jurk aan die je pas van jezelf ‘mag’ kopen als je tien kilo bent afgevallen. Ga nu al op die dansles. Spreek je nu al uit bij die vergadering op je werk. Stop met jezelf kleiner maken. Stop met uitstellen. Nogmaals: je verdient het om gezien te worden.
  • Neem ook zeker eens een kijkje op het i.weigh account dat is opgezet door Jameela Jamil. Er is ook een toffe i.weigh podcast waarin de meest uiteenlopende gasten openhartig zijn over hun struggles, van Reese Witherspoon tot Munroe Bergdorf.

P.S. Hoe gaat het met het maken van je eigen #EerlijkeFoto? Lukt het al een beetje?

Dank je wel dat je er deze week weer bij was. Tot de volgende keer!

Mayra Louise
Mayra Louise (@mayralouise) is al jaren een van de frontvrouwen van de self-love en body acceptance beweging in Nederland. Ze is auteur van ‘Op je lijf geschreven’ en tekstschrijver. In haar privéleven is ze single mama van een dochter.