Nordic open sandwich van kerstrestjes
Een open sandwich is eigenlijk niet meer dan een sneetje brood of toast met lekker beleg erop. In dit recept bekleed ik de sandwich met gerookte zalm of gravad lax. Gravad lax is een Scandinavisch gerecht van zalm, gemarineerd in een mengsel van suiker, citroenzest, sinaasappel, dille en jeneverbessen. En ik gebruik bietensap: lekker voor de smaak, maar vooral érg mooi voor de kleur. De naam Nordic open sandwich komt dan ook door de combinatie met het Scandinavische ingrediënt.
Roggebrood
Roggebrood is brood gemaakt van – je raadt het al – rogge. Het brood is stevig, donker en soms zelfs licht zoetig ten opzichte van ‘normaal’ brood. Ook de bereidingswijze is anders; roggebrood wordt op een lage temperatuur bereid. Het brood is erg vullend en flink hartig. Kortom: perfect als basis voor deze Nordic open sandwich.
Een spread van dille en kapperappeltjes
Bij deze Nordic open sandwich kan een goede spread natuurlijk niet ontbreken. Ik maakte deze van roomkaas, yoghurt, dille en kapperappeltjes. De meeste van jullie zijn vast en zeker bekend met kappertjes. Dit zijn ongeopende geconserveerde bloemknopjes van de kappertjesplant. Als de bloem bevrucht wordt, ontstaat er een besje. Dit is de kapperappel. De smaak is zoutig en zuur én is heerlijk in combinatie met vis. Je vindt kapperappels bij de betere supermarkt of delicatessenwinkel.
Tuinkers: de kers op de tuin – uhh taart!
Je maakt dit gerecht af met wat kiemgroente. Persoonlijk ben ik erg fan van tuinkers. Met een variërende smaak van pittig tot scherp, geeft de tuinkers een spicy smaak aan deze Nordic open sandwich met gravad lax.


Nordic open sandwich met gravad lax en dille-kapperappeltjesspread
Ingrediënten
- 2 el Griekse yoghurt
- 4 el roomkaas naturel
- 2 takjes dille geplukt en fijngehakt
- 1 el kapperappeltjes fijngehakt, plus 1 tl vocht uit het potje
- 1 kleine augurk fijngesneden
- zout en peper
- 4 sneden roggebrood of ander donker brood naar keuze
- ¼ rode ui in flinterdunne reepjes
- 200 g gravad lax in dunne plakjes
- 40 g gemengde kiemgroente
Bereidingswijze:
- Roer de dikke yoghurt en de roomkaas goed door elkaar. Schep de dille, kapperappeltjes met vocht en de augurk erdoor. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat meer kapperappeltjesvocht.
- Verdeel de dille-kapperappeltjesspread over de sneden brood. Bestrooi met reepjes rode ui, drapeer er plakjes gravad lax op en top met kiemgroente.
Voedingswaarde per portie
- Recepten
- Feestdagen recepten
- Kerst bijgerechten
- Lunch recepten
- Paas recepten
- Sandwiches
- Snelle recepten
- Vis recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.