Gravad lax met biet en aardappelsalade

12 uur 15 minuten

Is het geen plaatje? Deze gravad lax met biet met aardappelsalade kun jij dus heel makkelijk thuis maken. Perfect voor een gezellig etentje tijdens de feestdagen. Extra fijn: de voorbereiding van dit gerecht kost je slechts vijftien minuutjes. Daarna hoef je het alleen nog maar een nachtje in de koelkast te zetten. Dat noem ik pas echt chill!

Gravad lax

Gravad lax (ook wel gravlax) is een typisch Scandinavisch gerecht. Eigenlijk is het niet meer dan rauwe zalm gemarineerd in zout, suiker en bepaalde kruiden, voornamelijk dille. Na het marineren wordt de zalm in dunne plakjes gesneden en geserveerd als aperitiefhapje.

Vroeger werd gravad lax door vissers gemaakt om de vis langer en beter te kunnen bewaren. Er waren destijds tenslotte nog geen vriezers en koelkasten zoals wij de nu kennen. Om te voorkomen dat de vis zou bederven zoutten ze de zalm en lieten hem vervolgens lichtjes “rijpen” door deze in het zand te begraven. Het woord grav is Noors en Zweeds voor “gat in de grond” en lax is “zalm”. Letterlijk vertaald betekent gravad lax dus  “in de grond begraven zalm”.

Gravad lax met biet en aardappelsalade

Misschien heb je wel eens een pakje gravad lax gekocht in de supermarkt of besteld in een restaurant, maar geloof me wanneer ik zeg dat je dit dus prima zelf kunt maken. En dan is het uiteraard ook nog eens veel lekkerder dan de gravad lax uit de supermarkt. Ik heb ervoor gekozen om de vis te serveren als hoofdgerecht, maar wil je deze liever als aperitiefhapje aan je gasten aanbieden laat de aardappelsalade dan achterwege en serveer je gravad lax dan bijvoorbeeld op een lekker stukje briochebrood. Fancy hoor.

Gravad lax met biet en aardappelsalade

Bieten gravad lax met gin en korianderzaad

Gravad lax met biet en aardappelsalade

No ratings yet
Bereidingstijd 15 minuten
Wachttijd 12 uur
Totale tijd 12 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 10 Personen

Ingrediënten
 

  • 600 g zalmzijde met huid
  • 255 g grof zeezout
  • 150 g kristalsuiker
  • 2 rode bietjes geschild en fijn geraspt
  • 2 el korianderzaad gekneusd
  • Scheutje Gin

Voor de aardappelsalade

  • 1 kilo vastkokende aardappelen geschild en in stukjes gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 1 sjalot fijn gesnipperd
  • 50 ml karnemelk
  • 2 el crème fraîche
  • 1/2 citroen rasp en sap
  • 15 g dille
  • Zout en peper

Instructies
 

  • Leg de zalmzijde met de huidkant naar beneden in een ondiepe schaal of bakplaat die in de koelkast past.
  • Meng de biet, zeezout, suiker, korianderzaad en gin samen in een kom. Giet het bietenmengsel over de zalm en wrijf het goed in met je handen, spreidt het uit tot een gelijkmatig laagje. Pak de zalm goed in met vershoudfolie, leg een gewicht erop en zet de schaal een nacht in de koelkast (minimaal 12 uur maar liever 24 uur)
  • Kook de aardappelen in gezouten water in 15-20 minuten gaar. Giet af en laat ze met het deksel op de pan droogstomen,
  • Meng voor de dressing de olijfolie, sjalot, karnemelk, crème fraîche, citroenrasp en sap in een ruime kom en breng op smaak met zout en peper. Voeg de aardappelen en dille toe en schep het geheel goed om.
  • Haal de vershoudfolie van de zalm en spoel af onder koud stromend water. Leg de zalm vervolgens op een dubbel vel keukenpapier om overtollig vocht te absorberen en dep even droog.
  • Snijd de gravad lax in dunne, schuine plakjes en serveer met de aardappelsalade.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.