Dat ik dol ben op verse basilicum hoef ik je vast niet meer uit te leggen. Het allerliefste stop ik het in allerlei Italiaanse gerechten. Denk maar eens aan de tomaten-basilicumrisotto, bruschetta met tomaat, knoflook en basilicum en arancini. Daarnaast klinkt mijn zelfgemaakte pesto van basilicum ook vast bekend in de oren. Waarschijnlijk schaf je zelf ook eens in de zoveel tijd een basilicumplantje aan, maar wist je dat dat helemaal niet nodig is? Met deze tips groeit jouw basilicum uit tot een mooie plant en doe je er mega lang mee!
Basilicum verzorgen doe je zo
Het groene plantje, met zijn heerlijke geur, staat vol in bloei bij mij thuis. Het geweldige kruid koop ik dan ook bijna nooit meer in de supermarkt. Koop je toch een plantje in de supermarkt (je moet namelijk ergens beginnen), dan is het belangrijk dat je hem overpot in een ruime pot. Het kleine plastic bakje waarin ze het plantje verkopen, daar heb je vrij weinig aan. Als jouw plant in een te kleine pot zit, kunnen de wortels geen kant op, waardoor het plantje niet kan groeien. Houd dit dus altijd goed in de gaten. Het kan zomaar zijn dat jouw plantje meerdere potten verslindt.
Het plantje kun je zowel binnen als buiten laten groeien. Houd er wel rekening mee met dat het plantje niet goed tegen kou kan en daardoor alleen van mei tot september buiten kan staan. Daarnaast heeft het plantje veel zon nodig. Waarom? Planten zetten water en koolstofdioxide om naar zuurstof en glucose, hierdoor kunnen ze groeien en dat proces kan alleen in gang gezet worden door licht. Pas wel op als je jouw plantje in de vensterbank zet, als de kachel eronder staat te loeien bestaat er een kans dat jouw plantje sneller uitdroogt.
Over uitdrogen gesproken, we komen bij mijn volgende tip: geef jouw basilicumplantje iedere dag water. Het is belangrijk dat de grond een beetje vochtig blijft. Met de nadruk op een beetje, het plantje mag natuurlijk niet verdrinken. Merk je dat de grond snel uitdroogt, dan kan het ook goed zijn om jouw plantje wat verse potgrond te geven. Doe dit niet te vaak, want overvoeding kan net als verdrinken schadelijk zijn.
Ready to use
Heb je deze stapjes nu allemaal onder controle? Dan is het tijd om gebruik te maken van de heerlijke blaadjes van jouw basilicumplant. Het slimste is om een volledige stengel per keer van jouw plantje af te knippen. Zo kan de plant goed blijven doorgroeien. Wil je de groei remmen? Pluk dan enkel de blaadjes.
Ik houd enorm veel van kruiden. Ben je benieuwd naar andere toppers? Dit zijn mijn verse kruiden en mijn favoriete gedroogde kruiden en specerijen.