Tomaten-basilicumrisotto

35 minuten

Deze tomaten-basilicumrisotto is waar summerrisotto-dreams are made of.  Het is een beetje zoet, een beetje romig en de basilicum voegt precies de juiste hoeveelheid freshness toe! Je kunt echt elke tomaat gebruiken die je lekker vindt, maar ik gebruikte een mix van zongerijpte Hollandse tomaten en trostomaatjes.

Tomaten-basilicumrisotto

Als je de kunst van het risotto maken eenmaal onder de knie hebt, kun je het hele jaar door smaakvolle versies creëren. Deze zomerse versie is gemaakt met geurige zongerijpte tomaten en kruidige basilicum. Deze risotto is uitermate geschikt als voorgerecht of vegetarisch hoofdgerecht, maar het kan ook worden gecombineerd met een hoofdgerecht, bijvoorbeeld gegrilde vis.

Wel of niet roeren?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd is constant roeren in de risotto, totdat elke schep bouillon is opgenomen, niet verstandig. Sterker nog, hierdoor ben je eigenlijk aan het ‘overroeren’. Dat betekent dat je de rijstkorrel beschadigd – en dat je risotto eerder papperig dan smeuïg wordt. Jikes! Mocht je nou denken dat je de boel simpelweg kan verzuipen in  bouillon en er niet meer naar om hoeft te kijken, dan moet ik je teleurstellen. Op deze manier ben je de rijst namelijk gewoon aan het koken en ga je die romige textuur never nooit niet bereiken. En dan heb ik het nog niet eens gehad over die aangekoekte rijst op de bodem van je pan….

Wat moet je wel doen? Af en toe roeren is the way to go. Het romige van een risotto ontstaat namelijk doordat de rijstkorreltjes tegen elkaar aanwrijven tijdens het omscheppen. Hierdoor komt zetmeel vrij en zetmeel betekent: perfect gegaarde, romige risotto.

Tip: gebruik een grote hapjespan met dikke bodem om deze risotto in te maken. Don’t forget: niet overroeren!

Tomaten basilicum risotto 2

Tomaten basilicum risotto

Tomaten-basilicumrisotto

5 van 15 stemmen
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • Oven
  • Bakplaatje

Ingrediënten
 

  • 1 l hete groentebouillon
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook in dunne plakjes
  • 300 g risottorijst
  • 150 ml droge witte wijn
  • 400 g rijpe tomaatjes in stukken
  • 200 gram trostomaatjes
  • 25 g boter
  • 50 g Parmezaanse kaas plus extra
  • Zout en zwarte peper
  • ½ bosje basilicum blad grof gescheurd
  • 4 eetlepels pesto link naar recept

Instructies
 

  • Breng de groentebouillon in een steelpan op laag vuur tegen de kook aan en houdt op laag vuur warm.
  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Fruit hierin de ui 10 minuten op laag vuur. Bak de knoflook 1 minuut mee.
  • Verwarm intussen de oven op 200°C, leg de trostomaatjes op een bakplaatje en rooster 10-12 minuten tot ze gepoft zijn.
  • Voeg de risottorijst toe aan de pan en laat de rijst in enkele minuten glazig en goed heet worden.
  • Draai het vuur naar middelhoog, giet de witte wijn in de pan en laat bijna volledig verdampen.
  • Schep vervolgens steeds 2 soeplepels hete bouillon in de pan en laat de bouillon al roerend opgenomen worden door de rijst. Blijf bouillon toevoegen en roer tussendoor steeds tot het vocht is opgenomen.
  • Voeg na 5 minuten de helft van de tomaten toe en ga door. Voeg na 10 minuten de rest van de tomaten toe – zo krijg je verschillende texturen in je risotto. Is de bouillon op voordat de rijst klaar is, gebruik dan nog wat kokend water.
  • Roer als de rijst beetgaar is de boter en Parmezaan erdoor. Laat de risotto onder een deksel 5 minuten rusten. Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Roer als laatste de basilicum erdoor.
  • Verdeel de risotto over de borden en leg bovenop een royale lepel pesto en de gepofte tomaatjes.
  • Lekker met een salade.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.