Bespaar-tip! Deze kant-en-klare ingrediënten kun je beter zelf maken

Categories: ArtikelenTags: ,

Natuurlijk: gemak in de keuken is fijn. Maar je betaalt er wel de hoofdprijs voor. Deze 5 producten hoef je echt niet kant en klaar te kopen. Zelf maken is echt een goede bespaar-tip – én het is is uiteindelijk zoveel lekkerder!

Door Renée Lamboo – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over boodschappen en geld. Krijg je niet genoeg van die onderwerpen? Volg haar dan ook op Instagram.

Bespaar-tip! Maak deze ingrediënten zelf: lekkerder én goedkoper

Courgette spaghetti

Ik had een paar jaar geleden een courgette spaghetti-fase. Elke week at ik het wel één of twee keer. Zo lekker! Zo fris. Maar ook, zo duur. Tot ik van mijn man een spriraalsnijder kreeg. Zo kon ik niet alleen mijn eigen courgette spaghetti maken maar ook andere groenten in dunne slierten snijden, zoals wortel, komkommer of rode kool. Een feest op je bord en een fijne bespaar-tip voor mijn portemonnee. De spiraalsnijder had ik binnen anderhalve maand terug verdiend!

Tip: maak er deze courgette eiernestjes of courgettepasta met kip en spinazie mee.

Kruidenmixen

Mijn moeder was een van de beste klanten van Knor en Honig. Ook in de tijd dat die zakjes nog vooral veel zout bevatten. Dat is nu een stukje minder en dus beter, maar nog altijd wint een zelfgemaakte kruidenmix het – wat mij betreft – altijd. Een goed gevuld kruidenrek is even een investering.

Mijn budget-advies: ga voor glazen potjes die je vult met kruiden van de markt. Die koop je daar los en doe je thuis in je eigen voorraadpotjes. Staat gezellig en is helemaal budgetproof.

Tomatensaus

Ik heb mijn hele studententijd geleefd op tomatensaus uit blik. Soms zelfs helemaal kant en klaar, met de ingrediënten voor bolognesesaus er al in. Ik denk dat ik nu zou moeten kokhalzen als ik het zou proeven. Verse tomatensaus is zo lekker en ook nog een zo budgetproof.

Maak een enorme pan in één keer en vries het in in bakjes. Dit is niet alleen een bespaar-tip voor tomatensaus, maar ook op bestelde pizza. Want op zo’n geen-zin-om-te-koken-dag kun je altijd nog een voorraadje homemade tomatensaus uit de vriezer halen.

Voorgesneden sla uit een zakje

Voorgesneden sla uit een zakje is makkelijk, dat geef ik absoluut toe, maar het is ook amper houdbaar. Na openen is het in het oorspronkelijke plastic zakje binnen twee dagen weggelopen. Het vocht tast de sla aan en bah: het stinkt en is slap.

Liever ga je voor een hele krop. Die blijft veel lekker goed én lekker. En het scheelt ook nog eens een hoop geld. Niet alle sla kun je in krop-vorm krijgen. Maar heb je de optie, dan zou ik zeggen: kies voor deze bespaar-tip en maak je smaakpapillen en portemonnee blij. 

Bloemkoolrijst

Wist je dat bloemkoolrijst uit de supermarkt gewoon superklein gesneden bloemkool is? Ik vermoed dat je thuis ook een goed mes hebt? Dan kun je die bloemkool voortaan ook zelf snijden. Het vereist even oefenen maar ook hier geldt weer: vers is het zoveel lekkerder dan uit een zakje. Probeer het eens! En maak dan bijvoorbeeld deze healthy bowl met bloemkoolrijst en gerookte zalm.

Gezonde groentebowl met gebakken zalm

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.