Pesto alla genovese

10 minuten

Het is een Italiaanse klassieker: pesto. Ik vind het heerlijk en maak het heel vaak zelf. Het is overigens veel lekkerder dan de kant-en-klare pesto uit een potje. Met dit recept kun je wel even vooruit, ik ga namelijk voor een recept waarmee je 300 gram aan pesto maakt. Je hebt dan een joekel van een schaal, maar dat heb ik liever dan een lullig bakje met net niks. Je kunt mijn recept natuurlijk altijd halveren of vermeerderen. Do whatever you like!

Wat is pesto?

Pesto is een felgroene Italiaanse saus bomvol smaak. Je hebt verschillende soorten pesto. Pesto alla genovese is mijn favoriet! Pesto alla genovese komt oorspronkelijk uit Genua en is een mengsel van (Ligurische) olijfolie, basilicumblaadjes, zeezout, pijnboompitten en pecorino en/of Parmezaanse kaas. Soms wordt er ook knoflook toegevoegd. Deze ingrediënten worden, traditioneel, samen gestampt in een vijzel. ‘Pesto’ betekent dan ook ‘gestampt’! Maar heb je dat niet in huis, of houd je niet van geklieder? Dan werkt een hakmolen, staafmixer of keukenmachine ook prima. Toch vind ik het gestampt met een vijzel het lekkerste, dan proef je de liefde. 

 Meer over pesto en de oorsprong lees je hier.

Basilicumpesto én andere varianten

Zoals ik al zei, is zelfgemaakte pesto veel lekkerder dan de kant-en-klare variant. Het voordeel is dat je ‘m helemaal kunt aanpassen naar je eigen dieetwensen. Basilicumpesto is de klassieker, maar met het basisrecept kun je natuurlijk eindeloos variëren. Kies walnoten in plaats van pijnboompitten, rucola in plaats van basilicum. Ook lekker is het om een andere extra vergine olijfolie te gebruiken, zoals truffelolie, chili-olie of knoflookolie. Het beste van alles: je maakt het binnen 10 minuten klaar. Smeer het op een hard broodje, gebruik het als dressing door een salade of verwerk het in deze overheerlijke pasta pesto met tomaatjes en Parmezaanse kaas.

In deze video laat ik zien hoe je deze basilicumpesto zelf maakt. Het recept liever stap voor stap volgen? Scrol dan verder naar onder. Eet smakelijk!

Zelfgemaakte pesto bewaren

Je kunt verse zelfgemaakte pesto tot 2 maanden in de koelkast bewaren in een gesteriliseerd weckpotje, met een laagje olijfolie er bovenop. Eenmaal geopend kun je de pesto het beste binnen een weekje eten. 

Pesto braun

basilicumpesto

Pesto

4.42 van 63 stemmen
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Italiaanse keuken
Porties 300 g pesto

Benodigdheden

  • 1 kleine hakmolen

Ingrediënten
 

  • 1 basilicumplantje (de blaadjes losgeplukt is dat ongeveer 50 gram)
  • 75 gr pijnboompitten geroosterd
  • 75 gr Parmezaanse kaas geraspt
  • 150 ml extra vergine olijfolie of meer naar wens
  • zout en peper

Instructies
 

  • Haal al het groen van de basilicumplant af en snij het iets kleiner, zodat het makkelijk in de hakmolen past. Gebruik zowel de blaadjes als de stengels.
  • Voeg de geraspte Parmezaanse kaas en de geroosterde pijnboompitten toe en draai tot een puree.
  • Voeg nu de olijfolie in gedeeltes toe, tot de pesto de gewenste dikte heeft.
  • Haal de pesto uit de hakmolen en breng op smaak met zout en peper.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.