Van roombotercake naar citroen-, bosbessen- en marmercake

1 uur 10 minuten

Roombotercake: een klassieker op de Hollandse visitetafel. Wie houd er nou niet van?! Vandaag deel ik mijn basisrecept voor roombotercake met jullie. Deze is luchtig en rijk, en je kunt er uiteraard naar hartelust mee variëren. Extra nootjes door de vulling, een glazuur er bovenop… om je een handje te helpen deel ik naast mijn basisrecept ook mijn drie favorieten roombotercakes met een twist: de citroencake, de bosbessencake en de marmercake.

De basis van een roombotercake

Er gaat niets boven een heerlijke, luchtige roombotercake die wegsmelt in je mond. Het maken van zo’n cake kan best een uitdaging zijn, maar met mijn basisrecept zit je helemaal goed. Ik vertel je alles wat je moet weten om deze goudkleurige vriend op perfecte wijze te bakken.

Roombotercake

Roombotercake

4.46 van 137 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Koek & Gebak
Keuken Hollandse keuken
Porties 12 personen

Benodigdheden

  • 1 Garde
  • 1 Cakeblik van 25 cm

Ingrediënten
 

  • 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker of 1 tl vanille
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • slagroom optioneel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160˚C.
  • Doe de zachte boter, vanillesuiker, zout en de suiker in een kom en klop deze met de garde mooi licht en luchtig. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze goed door.
  • Voeg als laatste het zelfrijzende bakmeel toe en klop door tot een luchtig beslag.
  • Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het beslag erin.
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven op 160˚, ongeveer 1 uur of tot een houten prikker er schoon uitkomt. Serveer eventueel met lobbig geklopte slagroom.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Drie roombotercakes met een twist

CAKE 

1. Bosbessencake

Ik ben dol op bosbessen en het geeft net even een extra luxe twist aan een standaard roombotercake. En dat zonder al te veel werk! Het enige wat je nodig hebt zijn twee handjes bosbessen en wat bloem. De bosbessen haal ik namelijk eerst voorzichtig door het bloem voordat ik ze aan het beslag toevoeg. Door het toepassen van dit trucje zakken de bosbessen niet direct naar de bodem van de cake. Probeer jij het uit?

CAKE

Bosbessen-roombotercake

4.50 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 12 personen

Benodigdheden

  • 1 Garde
  • 1 Cakeblik 25 cm

Ingrediënten
 

  • 200 gr ongezouten roomboter
  • 200 gr suiker
  • 8 gr vanillesuiker
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 handjes bosbessen
  • 2 el bloem

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Doe de zachte boter, vanillesuiker, zout en suiker in een kom en klop deze met de garde mooi licht en luchtig. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze goed door.
  • Voeg het zelfrijzende bakmeel toe en klop door tot een luchtig beslag
  • Rol de bosbessen door de bloem en voeg de vervolgens toe aan het beslag. Het bloem zorgt ervoor dat ze niet naar de bodem zakken. Je kunt ze er het beste voorzichtig doorheen roeren met een pannenlikker.
  • Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het beslag erin.
  • Bak de cake voor ongeveer 1 uur óf tot een houten prikker er schoon uitkomt. Serveer eventueel met lobbig opgeklopte slagroom.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

2. Citroencake

Mijn tweede twist aan de roombotercake heeft alles te maken met citroen. Ik rasp een citroen helemaal en knijp deze vervolgens uit. De rasp en het sap voeg ik toe aan mijn beslag en ta-da daar is jouw citroencake. Geen hogere wiskunde dus!

CAKE

Citroen-roombotercake

4.73 van 11 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 12 personen

Benodigdheden

  • 1 Garde
  • 1 Cakeblik van 25 cm
  • 1 rasp

Ingrediënten
 

  • 200 gr ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 200 gr suiker
  • 8 gr vanillesuiker
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 citroen
  • optioneel: slagroom

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Doe de zachte boter, vanillesuiker, zout en suiker in een kom en klop deze met de garde mooi licht en luchtig. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze goed door.
  • Voeg de rasp en het citroensap van de citroen toe aan het beslag en klop nogmaals door.
  • Voeg als laatste het zelfrijzende bakmeel toe en klop door tot een luchtig beslag.
  • Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het beslag erin.
  • Bak de cake in de oven voor ongeveer 1 uur óf tot een houten prikker er schoon uitkomt. Serveer eventueel met lobbig opgeklopte slagroom.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

3. Marmercake

En last but not least deze heerlijke roombotercake met een fantastisch marmerpatroon. Ook deze cake lijkt enorm op het basisrecept. Je hoeft enkel wat cacaopoeder aan de helft van het beslag toe te voegen, het verschillend gekleurde beslag om en om in het cakeblik te gieten en er een satéprikker door te halen. Zo simpel is het, een kind kan de was doen!

CAKE

Marmer-roombotercake

4 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten

Benodigdheden

  • 1 Garde
  • 1 Cakeblik 25 cm

Ingrediënten
 

  • 200 gr ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 200 gr suiker
  • 8 gr vanillesuiker
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 4 el cacaopoeder
  • optioneel: slagroom

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Doe de zachte boter, vanillesuiker, zout en de suiker in een kom en klop deze met de garde mooi licht en luchtig. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze goed door.
  • Voeg het zelfrijzende bakmeel toe en klop door tot een luchtig beslag.
  • Verdeel het beslag over 2 kommen en voeg aan één van de kommen het cacaopoeder toe. Meng goed door.
  • Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet eerst de helft van het beslag zonder cacaopoeder in het cakeblik, gevolgd door de helft van het beslag met cacaopoeder, gevolgd door de resterende helft van het beslag zonder cacaopoeder en tenslotte de resterende helft van het beslag met cacaopoeder.
  • Maak vervolgens met een satéprikker een marmereffect in het beslag. Zet hierna de cake in de oven voor ongeveer 60 minuten óf tot een houten prikker er schoon uitkomt. Serveer eventueel met lobbig opgeklopte slagroom.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.