Klassieke Franse Crêpes

1 uur 10 minuten

Klassieke Franse crêpes. What’s not to like? Of je nu van zoet of hartig houdt, er is een crêpe die aan jouw wensen voldoet. Je kunt ze vullen met chocopasta, aardbeien, slagroom, kip, spinazie, kaas, ham, champignons, noem maar op! Crêpes zijn een culinaire verkleedpartij voor je smaakpapillen. Maar het beste van alles is misschien nog wel de manier waarop ze worden gemaakt. Het lijkt bijna een choreografie van een keukenprins of -prinses die met een speciale pan de crêpe dun en gelijkmatig over de pan verspreidt en dan met een vloeiende beweging de crêpe omdraait. Het is alsof je naar een acrobatische show kijkt, maar dan met voedsel. Formidable!

Klassiek Franse crêpes

De crêpe is een dunne pannenkoek die zijn oorsprong vindt in Bretagne, een regio in het noordwesten van Frankrijk. Het woord “crêpe” komt van het Latijnse woord “crispa”, wat “gekruld” betekent, vanwege de licht gebogen vorm van de crêpe.

De geschiedenis van de crêpe gaat terug tot de Middeleeuwen, toen de boeren in Bretagne graan verbouwden en daarvan meel maakten. Om dit meel op te kunnen eten, ontwikkelden ze een soort plat brood dat ze op hete stenen bakten. Dit platte brood werd later de crêpe.

In de 19e eeuw begon de crêpe populariteit te winnen buiten Bretagne, vooral in Parijs, waar de crêpe werd verkocht als streetfood. Tegenwoordig is de crêpe wereldwijd bekend en geliefd en zijn er vele variaties op het traditionele recept te vinden.

Vulling

Net als bij een pannenkoek zijn er veel verschillende manieren om crêpes te beleggen! Aardbeien en chocoladepasta zijn klassiekers en altijd goed, maar er zijn zoveel meer zalige smaakcombinaties mogelijk. Hier zijn enkele ideeën:

  • Lemon curd en blauwe bessen
  • Geitenkaas en honing
  • Appel en kaneel
  • Ham en kaas
  • Spinazie en feta
  • Gerookte zalm en roomkaas
  • Champignons en bieslook
  • Peer en blauwe kaas

Behalve de vulling van je crêpes kun je ook de crêpes zelf een andere smaak en kleur geven. Voeg bijvoorbeeld een beetje matcha toe aan je beslag voor frisgroene crêpes, een beetje cacao voor bruine, of bietensap voor rode crêpes. Hoe ik mijn crêpe het liefst beleg? Dat deel ik hier

Bakken

Hoewel je wellicht zou denken dat je voor het bakken van deze klassiek Franse crêpes een speciale pan nodig hebt is het tegendeel waar. Dit kan prima in een “normale” koekenpan. Het voordeel van een speciale pannenkoekenpan of crêpepan is dat door de lage rand, of juist het ontbreken van een rand de pannenkoek of crêpe eenvoudig te keren is. Kan dus wel, hoeft niet.

Klassiek Franse Crêpes

Klassiek Franse crêpes

4.13 van 16 stemmen
Bereidingstijd 40 minuten
Rusttijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Zoet
Porties 20 Stuks

Benodigdheden

  • (Pannenkoeken)pan
  • Pannenkoekenmes

Ingrediënten
 

  • 500 ml volle melk
  • 4 eieren
  • 60 g roomboter
  • 1 vanillepeul
  • 3 el suiker
  • 200 g bloem
  • 1/4 tl zout
  • beleg vers rood fruit, jam, poedersuiker

Instructies
 

  • Klop de eieren los in een mengkom, voeg de melk toe en roer door elkaar. Smelt de roomboter in een steelpannetje. Laat iets afkoelen, snijd de vanillepeul open en haal het merg er uit. Doe bij de roomboter en klop dan het melkmengsel er door.
  • Meng in een andere mengkom alle droge ingrediënten: suiker, bloem en het zout.
  • Schenk dan beetje voor beetje het melkmengsel bij de bloem en roer elke keer goed door tot er een glad beslag ontstaat. Laat het beslag 15-30 minuten rusten.
  • Laat een (pannen)koekenpan met antiaanbaklaag heet worden en smeer er met een kwastje een dun laagje boter in. Giet met een sauslepel een dun laagje beslag in de pan en draai de pan rond tot de hele bodem bedekt is.
  • Als de bovenkant van de crêpe droog is, kun je hem voorzichtig omdraaien. Dit duurt ongeveer 1/2 tot 1 minuut. Maak zo een flinke stapel. Serveer echt frans, door ze op te vouwen in een driehoekje: lekker met Nutella, jam en vers fruit en veel poedersuiker.
  • Tip: Maak je beslag in een blender, dan weet je zeker dat je geen klontjes hebt.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Klassiek Franse Crêpes

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.