Maak zelf speculaasbrokken

Tijd

Maak je eigen speculaas

Ah speculaas… Zeg je Sinterklaas, dan zeg je speculaas. En het rijmt ook nog op elkaar. Die twee horen gewoon onlosmakelijk bij elkaar. Net als overigens kruidnootjes en marsepein… En o nog zo veel andere lekkernijen.

Natuurlijk kun je naar een goede bakker gaan en daar speculaasbrokken halen, maar je kunt ze net zo makkelijk zelf thuis maken. En negen van de tien keer heb je waarschijnlijk alle ingrediënten al in huis.

Voor de topping kun je halve amandelen gebruiken en die in het deeg drukken voor het bakken. Maar je kunt ook gewone amandelen gebruiken en die grof hakken. Dat heb ik dit keer gedaan, aangezien ik geen halve amandelen meer had liggen en nog wel hele amandelen met schilletje.

Die gewoon even grof hakken en na het bestrijken van de plak speculaas in de bovenkant drukken. Dat hoeft niet heel precies. Een beetje aandrukken is meestal voldoende.

Check hier alle recepten voor Sinterklaas

Speculaas met amandel

Maak zelf speculaasbrokken

aantal personen: 4 voorbereidingstijd: 10 MINUTEN bereidingstijd: 30 MINUTEN totale tijd: 40 MINUTEN
4.4 van 74 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Gang Koek & Gebak
Keuken Hollandse keuken
Porties 4 portie(s)

Ingrediënten
 

  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1,5 el koekkruiden
  • 5 el melk
  • 125 gr donkere basterdsuiker
  • snufje zout
  • 100 gr ijskoude boter in blokjes
  • 1 ei voor het bestrijken
  • 1 el amandelen grof gehakt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175˚C
  • Doe de bloem, bakpoeder, suiker, speculaas en het zout bij elkaar en roer dit even goed door.
  • Voeg dan de melk en boter toe en kneed met de hand tot een samenhangende bal deeg.
  • Maak hier een platte rechthoekige schijf van. Niet te dik maar ook niet te dun. Ongeveer een halve centimeter tot een hele centimer. Leg het op een bakplaat bekleed met bakpapier
  • Klop het ei los met een vork en bestrijk de bovenkant van de schijf met het ei.
  • Verdeel de gehakte amandelen erover en druk ze een klein beetje aan zodat ze in het deeg komen te zitten.
  • Zet in de oven voor ongeveer 30 minuten of tot gaar en goudbruin.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.