Waarom homemade speculaas?
Speculaas hoort bij de winter zoals de sneeuw bij kerst (okĆ©, misschien in dromen dan). Maar waarom altijd bij de bakker halen, als je thuis je eigen speculaasbrokken kunt maken? Met een paar basisĀingrediĆ«nten en waarschijnlijk al in je keukenkastje aanwezig, tover je in no time die warme, kruidige geur door je huis. Het is simpel, snel en hƩƩl fijn om te delen⦠of om stiekem zelf van te snoepen tijdens een filmavond.
Wat maakt deze speculaasbrokken zo speciaal?
Het zit ām in de combinatie: de diepe, kruidige speculaaskruiden, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel gecombineerd met een lekkere korst, een vleugje suiker en de knapperige amandelen bovenop. In deze variant druk je de amandelen licht in het deeg, waardoor je bij elke hap zowel die zachte, kruidige binnenkant als de heerlijke bite bovenop proeft. En het mooiste? Je controleert zelf hoe dik de plak wordt, hoe knapperig jij ām wilt⦠dus helemaal naar je eigen smaak.

Speculaasbrokken recept
Natuurlijk kun je naar een goede bakker gaan en daar speculaasbrokken halen, maar je kunt ze net zo makkelijk zelf thuis maken. En negen van de tien keer heb je waarschijnlijk alle ingrediƫnten al in huis.
Voor de topping kun je halve amandelen gebruiken en die in het deeg drukken voor het bakken. Maar je kunt ook gewone amandelen gebruiken en die grof hakken. Dat heb ik dit keer gedaan, aangezien ik geen halve amandelen meer had liggen en nog wel hele amandelen met schilletje.
Die gewoon even grof hakken en na het bestrijken van de plak speculaas in de bovenkant drukken. Dat hoeft niet heel precies. Een beetje aandrukken is meestal voldoende.
Check hier alle recepten voor Sinterklaas

Maak zelf speculaasbrokken
Ingrediƫnten
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1,5 el koekkruiden
- 5 el melk
- 125 gr donkere basterdsuiker
- snufje zout
- 100 gr ijskoude boter in blokjes
- 1 ei voor het bestrijken
- 1 el amandelen grof gehakt
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 175ĖC
- Doe de bloem, bakpoeder, suiker, speculaas en het zout bij elkaar en roer dit even goed door.
- Voeg dan de melk en boter toe en kneed met de hand tot een samenhangende bal deeg.
- Maak hier een platte rechthoekige schijf van. Niet te dik maar ook niet te dun. Ongeveer een halve centimeter tot een hele centimer. Leg het op een bakplaat bekleed met bakpapier
- Klop het ei los met een vork en bestrijk de bovenkant van de schijf met het ei.
- Verdeel de gehakte amandelen erover en druk ze een klein beetje aan zodat ze in het deeg komen te zitten.
- Zet in de oven voor ongeveer 30 minuten of tot gaar en goudbruin.
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka
