Waarom homemade speculaasbrokken?
Speculaas hoort bij de winter zoals de sneeuw bij kerst (okĆ©, misschien in dromen dan). Maar waarom altijd bij de bakker halen, als je thuis je eigen speculaasbrokken kunt maken? Met een paar basisĀingrediĆ«nten en waarschijnlijk al in je keukenkastje aanwezig, tover je in no time die warme, kruidige geur door je huis. Het is simpel, snel en hƩƩl fijn om te delen⦠of om stiekem zelf van te snoepen tijdens een filmavond.
Wat maakt deze speculaasbrokken zo speciaal?
Het zit ām in de combinatie: de diepe, kruidige speculaaskruiden, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel gecombineerd met een lekkere korst, een vleugje suiker en de knapperige amandelen bovenop. In deze variant druk je de amandelen licht in het deeg, waardoor je bij elke hap zowel die zachte, kruidige binnenkant als de heerlijke bite bovenop proeft. En het mooiste? Je controleert zelf hoe dik de plak wordt, hoe knapperig jij ām wilt⦠dus helemaal naar je eigen smaak.

Speculaasbrokken recept
Natuurlijk kun je naar een goede bakker gaan en daar speculaasbrokken halen, maar je kunt ze net zo makkelijk zelf thuis maken. En negen van de tien keer heb je waarschijnlijk alle ingrediƫnten al in huis.
Voor de topping kun je halve amandelen gebruiken en die in het deeg drukken voor het bakken. Maar je kunt ook gewone amandelen gebruiken en die grof hakken. Dat heb ik dit keer gedaan, aangezien ik geen halve amandelen meer had liggen en nog wel hele amandelen met schilletje.
Die gewoon even grof hakken en na het bestrijken van de plak speculaas in de bovenkant drukken. Dat hoeft niet heel precies. Een beetje aandrukken is meestal voldoende.

Speculaasbrokken
Benodigdheden
- Bakplaat met bakpapier
- Deegroller
Ingrediƫnten
- 500 gr bloem
- 240 gr boter op kamertemperatuur
- 1/2 tl zout
- 250 gr donkerbruine basterdsuiker
- 60 ml karnemelk of melk met een lepel citroensap
- 2 el speculaaskruiden
- 2 tl baking soda
- 1 ei
- 60 gr blanke amandelen
Bereidingswijze:
- Meng de bloem, boter, zout, suiker, karnemelk, speculaaskruiden enĀ baking soda tot een samenhangend deeg. Kneed niet te lang. VormĀ een bal, verpak in plasticfolie en laat minimaal 1 uur rusten in deĀ koelkast.Ā
- Haal het deeg even voor gebruik uit de koelkast en verwarm deĀ oven voor op 160 °C. Kneed het kort door en rol uit op een lichtĀ bebloemd werkblad tot ca. 1 cm dik. Vorm een rechthoekige plak.Ā
- Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk metĀ losgeklopt ei, verdeel de amandelen erover en bestrijk nogmaalsĀ met ei.Ā
- Bak de speculaasbrokken 45ā55 minuten goudbruin en gaar. LaatĀ volledig afkoelen op een rooster en breek in stukken. BewaarĀ luchtdicht.Ā
Tip!
laten rusten, zo trekken de kruiden beter in.Ā
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka