Lentepizza met asperges, doperwten en een eitje

Lentepizza met asperges, doperwten en een eitje

Asperges. Of het nu groene of witte zijn – ik eet ze graag met roomsaus, Parmezaanse kaas en een gepocheerd eitje, waarvan de dooier nog mooi zacht is. Waarom deze beproefde combinatie niet naar een pizza halen? Het lijkt mij het lekkerste ooit. Een Hollandse verrassing op Italiaanse bodem. Je moet het maar durven! Deze lentepizza besmeer ik met een romige crème fraîche saus en maak ik extra smakelijk met een topping van doperwten, Parmezaanse kaas, nootmuskaat, citroenrasp en rucola.

Enne, wat betreft de bodem. Natuurlijk is een traditionele pizza bodem het allerlekkerste. Maar heel gezond is het helaas niet. Om het toch iets gezonder te maken, gebruik ik kant-en-klare groente pizzabodems. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een bloemkoolbodem. Deze bodem kan elk ingrediënt dragen. Of je er nu hartige of zoetige ingrediënten op legt. In de crust zelf zitten allerlei groenten, dus dat maakt deze lentepizza direct een stuk voedzamer. Toch liever een ander pizzarecept? Probeer dan mijn fleurige groentepizza met courgettebodem.

Groene asperges

Groene asperges zijn ontzettend lekker. Ze staan ook wel bekend als wilde asperges. In tegenstelling tot de witte asperge, groeit de groene asperge boven de grond. De mooie groene kleur krijgt de groene asperge door het zonlicht. De smaak van de groene asperge is bovendien geweldig: ze hebben een lekkere bite en een meer kruidige tot hartige smaak dan de witte asperge. Daarnaast zijn ze rijk aan voedingsstoffen. 

Ook het seizoen van de groene asperge is redelijk kort. Je kunt ze krijgen tussen maart en juni. Gelukkig, wordt deze groene groente ook bevroren verkocht, hierdoor kun je er bijna het hele jaar van genieten. Koop je de groene asperges vers? Let dan goed op de versheid. Wist je overigens dat je de versheid kunt testen? Je pakt twee asperges en wrijft ze tegen elkaar aan. Hoor je een piepend geluid? Dan weet je zeker dat ze ultra vers zijn.

Het bereiden van de groene asperge is niet lastig. Je snijdt enkel het droge onderkantje eraf en klaar is kees. De groene asperge kun je namelijk zelfs rauw eten. Máár je kunt ze natuurlijk ook roosteren, grillen of stomen. 

Paarse asperges

De paarse asperge weet ieder gerecht om te toveren tot een feestje. Dat komt door de mooie paarse kleur, die geen invloed heeft op de smaak. Net als de groene asperge, groeit de paarse asperge boven de grond. Ook deze kleur ontstaat door de blootstelling aan het zonlicht. De paarse asperge is erg lekker. De groentesoort heeft een zachte bite, hartige smaak is ietsje zoeter dan de andere asperge soorten. Sommige beweren zelfs dat ze wat kruidachtig proeven. De asperge is rijk aan voedingsstoffen.

Ook het seizoen van de paarse asperge is kort: van april tot en met juni. Met een beetje geluk begint het seizoen vroeg en kun je ze in april al scoren. Ook bij deze asperge soort is het van belang om op de versheid te letten. 

Het bereiden van de paarse asperge is simpel. Net als bij de groene asperge, snijd je enkel het houterige onderkantje eraf. Meer hoef je eigenlijk niet te doen, want de paarse asperge is rauw erg lekker. Wil je er toch iets mee doen? Dan kun je ze roosteren, grillen of stomen. Doe dat niet te lang: dan verliezen ze de mooie kleur en lekkere textuur.

Totale tijd25 minuten

Lentepizza met asperge, doperwten, een eitje en citroen rasp

Nog geen beoordelingen
Printen

Ingrediënten

2 pizza
  • 2 pizzabodems (bloemkool)
  • 8 groene of paarse asperges
  • 60 gr diepvries erwtjes
  • 1-2 tl olijfolie
  • 200 gr crème fraîchesaus
  • 60 gr Parmezaanse kaas (grof geraspt)
  • snuf nootmuskaat
  • 1 rasp van 1/4 biologische citroen
  • 2 eieren
  • 1 zakje rucola of jonge bladsla

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 220 °C en bak de pizzabodems 3 minuten voor.
  • Snijd de grote asperges in de lengte doormidden. Doe ze in een kom met de erwtjes en schep ze om met de olie.
  • Meng de crème fraîchesaus met de 30 gram geraspte Parmezaan en wat nootmuskaat.
  • Smeer de pizzasaus over de 2 bodems en verdeel de meeste doperwtjes, asperges en citroenrasp er overheen.
  • Breek in het midden van de pizza's een ei en bestrooi het met zout en versgemalen peper.
  • Bak de pizza’s nog 8-10 min in de voorverwarmde oven af tot het wit van het ei is gestold maar de dooier nog zacht is.
  • Bestrooi de pizza met extra nootmuskaat, de andere helft van de Parmezaanse kaas en eventueel wat rucola.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.