Pho is een heerlijke Vietnamese noedelsoep. In Vietnam is het een typisch streetfoodgerecht, maar ondertussen lust de hele wereld er wel pap van, of eh… soep kan ik beter zeggen. Voor mij is het gewoon echt comfortfood. Want eerlijk is eerlijk, wie is er nu niet gek op een warme kop soep? Een heel bijzonder soepje in dit geval.
Pho start met de bouillon
Na een heerlijk avondje tafelen, bestaat je kerstkalkoen waarschijnlijk uit niet meer dan een paar stukken vlees en het karkas, of terwijl de botten. Dat tweede is nou precies de basis van een goede pho. Daar maak je namelijk een heerlijke bouillon van. Hiervoor pluk je de kalkoen tot je bijna alleen nog maar botten hebt. De restjes vlees gooi je zeker niet weg, want dat is heerlijk als topping.
Side note: van restjes kalkoen maak je ook deze overheerlijke leftover turkey sandwich.
Roosteren op open vuur
Bij de bouillon van het karkas van de kalkoen doe je ui, knoflook en gember. Deze bak je eerst even aan op open vuur. Handig als je dus een gasfornuis hebt, heb je dat nu niet? Dan….
Heerlijke toppings
Het leuke aan pho is dat je het, onder andere door de verschillende toppings, helemaal naar smaak kunt aanpassen. De toppings die ik gebruik zijn onder andere paksoi, taugé, Thaise basilicum, rode ui, een zacht gekookt eitje (zo lekker), limoen en dus de restjes kalkoen.
Pho wordt ook vaak geserveerd met malse plakjes rundvlees zoals rosbief. Andere lekkernijen zijn koriander en lente-ui. Maar je kunt dus eigenlijk alles gebruiken wat je lekker vindt.
Geniet van dit wonder uit Vietnamese keuken!

Pho
Ingrediënten
Voor de bouillon
- 1 kalkoen karkas of kip
- 3 gele uien doormidden gesneden
- 1 stuk gember van ongeveer 10 cm, doormidden gesneden
- 1 bol knoflook doormidden gesneden
- 3 el plantaardige olie
- zout
- 4 stukjes steranijs
- 3 el hele zwarte peper korrels
- 2 kaneelstokjes
- 2,5 liter kippenbouillon
- 3 el vissaus
- 1 el bruine basterdsuiker
Voor de pho
- 250 gr tauge
- 1 pak platte rijst noodles
- 4 zacht gekookt eieren
- 2 mini paksoi
- 4 takken Thaise basilicum
- 2 jalapeño's heel fijn gesneden
- 4 tl Hoisinsaus
- 1 limoen in partjes voor garnering
Bereidingswijze:
Voor de bouillon
- Pluk (indien je nog over hebt) de vleesrestjes van het karkas van de kalkoen. Zet opzij. De vleesrestjes zijn lekker bij het serveren van de soep.
- Rooster de ui, gember en knoflook op een open vuur tot ze mooi kleur hebben gekregen. Het mag best een beetje zwart geblakerd zijn.
- Zet een grote pan op het vuur en voeg daar het karkas, ui, knoflook, gember, steranijs, kaneel en de peperkorrels aan toe. Voeg daar vervolgens ook de kippenbouillon, vissaus en de basterdsuiker toe.
- Breng het geheel aan de kook op hoog vuur. Zodra de bouillon kookt verlaag je het vuur en laat je het een uur zachtjes borrelen.
- Zeef vervolgens de bouillon met behulp van een zeef.
Voor de pho
- Kook de noedels in gezouten water zoals aangegeven op de verpakking.
- Verdeel de noedels over 4 kommen. Leg daar het overgebleven kalkoen vlees op en schenk daar de warme bouillon overeen.
- Maak de pho af met de paksoi, taugé, Thaise basilicum, jalapeño's, rode ui, hoisinsaus, een zachtgekookt ei en de limoen partjes.
- Recepten
- Dieetsoorten
- Diner
- Eiwitrijk
- Feestdagen recepten
- Hoofdgerechten
- Kerstrecepten
- Noedel recepten
- Soep
- Vietnamese recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.