Lasagne met witte asperges

Lasagne van witte asperges

Niets is meer Hollands, dan naar de markt rennen voor de eerste asperges van het jaar. I’m guilty as charged. Asperges zijn namelijk het lekkerste als ze vers van het land komen. Ik stop ze het liefst overal in als ze in het seizoen zijn. Dit keer dus ook in de lasagne. Echt heel veel werk is het maken van dit ovengerecht niet. Ik houd meestal een totaal aan van 40 minuten voor het bereiden van deze lasagne met witte asperges in de oven, maar het kan dat het ietsje langer duurt voordat het gerecht klaar is. Het is afhankelijk van jouw oven. De asperges voor dit gerecht kook je uiteraard voor, want ze garen niet volledig in de oven. Voor het aansnijden van de aspergelasagne heb je een goed scherp mes nodig om de asperges in de ovenschaal door te snijden. Dat is het enige minpuntje van deze verder zo heerlijke lasagne van witte asperges.Ā Italiaans in de mix met Hollands, je moet het maar durven!

Witte asperges

Witte asperges zijn mijn favoriet. Ze worden zoals ik al eerder zei ook wel het ‘witte goud’ genoemd. Terecht, want de witte asperge is ongelooflijk lekker. De witte asperge groeit ondergronds en wordt geoogst voordat deze het daglicht ziet. Hierdoor behoudt het de witte kleur. De smaak van de witte asperge is bovendien geweldig: lichtzoet, sappig en boterzacht. Als je witte asperges goed bereid, smelten ze bijna weg in je mond. Daarnaast zijn ze rijk aan voedingsstoffen.Ā Het seizoen van de witte asperge is jammer genoeg relatief kort. Je kunt ze meestal van april tot juni krijgen. Het lekkerste vind ik ze vers van het land. Daarom rijd ik maar al te graag langs de Lindenhoff, de lokale boer of de plaatselijke markt. Je kunt ze natuurlijk ook halen bij de groenteboer of in de supermarkt. Bij het kopen van de witte asperges,Ā is het belangrijk om goed te letten op de versheid. Kies voor stevige stengels met gesloten topjes en vermijd uitgedroogde of verkleurde exemplaren. Het bereiden van witte asperges is niet zo moeilijk als het lijkt. Het is van belang dat je de harde uiteinden eraf snijdt, de steeltjes schilt en van de topjes afblijft. Daarna kun je ze koken, stomen, grillen of roosteren totdat ze zacht en mals zijn. Rauw kun je ze namelijk niet eten. De schillen en harde uiteinden gebruik je natuurlijk voor een heerlijke aspergesoep.Ā Ben je benieuwd naar meer recepten met witte asperges? Maak dan eens mijnĀ pasta carbonara met witte asperges,Ā witte asperges met gerookte zalm, ei en botersausĀ ofĀ witte asperges met ei.

Lasagne van witte asperges
Totale tijd55 minuten

Lasagne van witte asperges

4.37 van 71 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediƫnten

4 portie(s)

Ingrediƫnten

  • 1 kg witte asperges
  • 8 lasagnevellen
  • 8 plakken achterham
  • 100 gram geraspte mozzarella
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 600 ml melk
  • 1 tl nootmuskaat

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de asperges, snijd het kontje eraf en kook in 5 minuten beetgaar.
  • Smelt de boter in een pannetje, zorg dat het niet bruin wordt. Voeg de bloem toe en roer tot een papje. Laat een paar minuten op laag vuur gaar worden, voeg dan in kleine delen de melk toe tot er een gladde saus is ontstaan. Breng op smaak met geraspte nootmuskaat, peper en zout.
  • Vet een ovenschaal in met een beetje boter of olie en verdeel een beetje bechamelsaus over de bodem. Leg er een laag lasagnevellen op, 4 plakken ham en een laag asperges. Herhaal dit; bechamelsaus, lasagnevellen, ham en asperges. Dek de schaal af met nog een laag bechamelsaus en de geraspte mozzarella.
  • Bak de lasagne ongeveer 40 minuten in de oven.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.37 from 71 votes (70 ratings without comment)