Lasagne met witte asperges

Het aspergeseizoen is geopend!

Oh jongens, het aspergeseizoen is zo’n moment waar ik echt naar uitkijk. Het is kort, het is krachtig, en het voelt altijd een beetje als een culinaire VIP-periode. Van april tot eind juni mogen die witte pareltjes shinen, en geloof me: dan moet je toeslaan. Het is net als met die ene leuke zomerjurk, als je te lang wacht, is-ie weg. Dus hup, naar de markt of je groenteboer, neem een flinke bos mee (je gaat ze sowieso allemaal opeten) en vier de lente zoals het hoor!

Lente in laagjes

Zodra die eerste witte asperges in de winkel liggen, weet je: het is aan. De lente klopt aan de deur met een bosje goud in haar hand. En in plaats van ze traditioneel te koken met ham en ei (ook lekker hoor, no shade), duiken we deze keer de Italiaanse hoek in. Een lasagne, maar dan met flair. Fris, romig, knapperig en zo’n soort gerecht waarvan je denkt: waarom heb ik dit niet eerder gemaakt?

Asperge lasagne miljuschka

Asperges in een lasagne?

Ja joh, waarom ook niet! Kijk, die witte stengels worden vaak gezien als iets chic en een tikkie klassiek, je weet wel, met botersaus en een gekookt ei erbij. Maar stop ze eens tussen laagjes pasta, romige saus en een knapperig kaaskorstje… halleluja. Dan gebeuren er dingen. Ze worden zacht en zijdezacht, geven een lichte bite en brengen die typische, bijna delicate smaak mee die perfect balanceert met het hartige van de kaas en de rijke saus. Het is een match made in oven heaven. Denk: lasagne, maar dan met lentegevoel.

Ga ervoor!

Of je nou een etentje hebt waarbij je wil scoren of gewoon jezelf even een culinaire high five wil geven, deze lasagne maakt indruk. Serveer ‘m met een frisse salade, wat geroosterde amandeltjes erover, en je hebt een gerecht dat klinkt als Michelin-chique, maar voelt als thuiskomen. Pluspunt: hij is ideaal om van tevoren te maken. Kun jij gewoon lekker een extra glaasje drinken terwijl je wacht tot-ie uit de oven komt. Cheers.

Asperge lasagne miljuschka
Totale tijd55 minuten

Lasagne van witte asperges

Dit gerecht is een echte lente topper!
4.37 van 71 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • 8 lasagnevellen
  • 8 plakken achterham
  • 100 gram geraspte mozzarella
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 600 ml melk
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 takje verse oregano
  • 1 bol mozarella in plakken

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de asperges, snijd het kontje eraf en kook in 5 minuten beetgaar.
  • Smelt de boter in een pannetje, zorg dat het niet bruin wordt. Voeg de bloem toe en roer tot een papje. Laat een paar minuten op laag vuur gaar worden, voeg dan in kleine delen de melk toe en breng hem opnieuw aan de kook tot er een gladde dikke saus is ontstaan. Breng op smaak met geraspte nootmuskaat, peper en zout.
  • Vet een ovenschaal in met een beetje boter of olie en verdeel een beetje bechamelsaus over de bodem. Leg er een laag lasagnevellen op, 4 plakken ham en een laag asperges. Herhaal dit; bechamelsaus, lasagnevellen, ham en asperges. Dek de lasagne af met nog 1 laagje bechamelsaus en wat asperges eroverheen.
  • Strooi de gerapste mozarella over de lasagne en leg de plakken mozarella over de lasagne. En als laatste voor wat extra smaak nog wat oregano blaadjes!
  • Bak de lasagne ongeveer 40 minuten in de oven.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.