De ultieme lasagne

1 uur 20 minuten

Jullie zijn er massaal fan van… Dan heb ik het natuurlijk over mijn welbekende bolognesesaus. Als je aan bolognese denkt, dan denk je normaal gesproken aan spaghetti. Deze keer schuif ik de spaghetti opzij en ga ik voor lasagnebladeren. Wat maak ik er van? Nou, mijn ultieme lasagne recept! Ben jij er klaar voor? Ik neem je mee in mijn nieuwste specialiteit.

Multifunctionele saus

Voor het geval je nog niet bekend bent met mijn klassieke bolognesesaus: hier vind je het recept. Let op! voor deze lasagne heb je in ieder geval een gemaakte versie van mijn bolognesesaus nodig. Ik houd zelf rekening met het recept voor vier personen

Als je nu een flinke voorraad maakt en het invriest, ben je de volgende keer mega snel klaar. Of je er dan spaghetti bolognese van maakt of deze lasagne, met mijn multifunctionele saus kan het allemaal!

Een klassiek Italiaans gerecht: lasagne

Lasagne is een klassiek Italiaans gerecht dat uit meerdere lagen bestaat. Ik zie het zelf als een soort flatgebouw dat je kunt vullen met alles wat je lekker vindt. Meestal zie je lasagnes gevuld met gehakt, groenten en kazen zoals mozzarella, Parmezaan en ricotta. Ook met sauzen wordt regelmatig gevarieerd. Van een traditionele tomatensaus tot een bechamelsaus: maak het zo gek als je wil. Vandaag doe ik het allebei!

De ultieme lasagne

Mijn ultieme lasagne bestaat uit meerdere laagjes heerlijkheid. Zet een ruime ovenschaal van 35 x 24 x 7 cm (5.5 liter) klaar en vul deze met een aantal lasagnebladeren. Voeg daar vervolgens een laag bolognesesaus aan toe. Zoals je weet ben ik gek op kaas. Het volgende laagje bestaat dan ook uit een ruime hoeveelheid Parmezaan en mozzarella. 

Ik vind het ook mega belangrijk dat een lasagne lekker zacht en smeuïg van binnen is. Ik voeg daarom ook nog wat ricotta aan toe. Ik maak het af met een royale laag bechamelsaus en verse basilicumblaadjes voor de smaak. Dit rondje herhaal je vier keer. Houd wel wat ruimte over, want ik maak ‘m mooi dicht met een laatste laag lasagnebladeren en meer. 

Door de oven wordt deze lasagne mega crispy van buiten en heerlijk zacht en cheesy van binnen. 

Zelf bechamelsaus maken

Een ding is zeker: bechamelsaus is key in dit gerecht. Je kunt natuurlijk een kant-en-klare variant te kopen, maar ik maak ‘m liever zelf. Geloof me, dat is echt veel lekkerder. Veel moeite kost het niet. Smelt hiervoor wat boter in de pan en voeg daar de bloem aan toe. Giet vervolgens de melk in delen toe tot er een mooie gladde substantie ontstaat. Voor de smaak meng ik nog wat geraspte Parmezaan en nootmuskaat door de bechamelsaus. Onwijs lekker!

 
De ultieme lasagne

De ultieme lasagne

4.29 van 96 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang pasta
Porties 6 personen

Benodigdheden

  • 1 Ovenschaal 35 x 24 x 7 cm, 5.5 liter

Ingrediënten
 

Voor de bechamel saus

  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 500 ml volle melk
  • snuf nootmuskaat
  • 50 gr Parmezaanse kaas (optioneel)

Voor de lasagne

  • 1 keer recept bolognese saus
  • 1 kg verse lasagnevellen
  • 400 gr ricotta
  • 300 gr Parmezaanse kaas
  • 300 gr mozzarella
  • 30 gr verse basilicum

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200º graden Celsius.  

Bechamelsaus

  • Zet in een pan op het vuur en smelt de boter. Voeg de bloem in een keer toe. De melk voeg je in delen toe tot je een mooie gladde substantie krijgt.
  • Rasp de nootmuskaat en Parmezaanse kaas en voeg dit toe aan de saus. Roer dit nog even goed door en je bechamelsaus is klaar.

De lasagne

  • Bekleed de bodem van de ovenschaal met een paar lasagnebladen. Schep daar vervolgens een laagje van de bolognesesaus op. Voeg vervolgens een laag Parmezaanse kaas toe en daarbovenop een laagje mozzarella. Verdeel een laagje van de ricotta eroverheen. Maak af met een laag bechamelsaus en verse basilicumblaadjes. Herhaal dit vier keer totdat de ovenschaal bijna vol is.  
  • Maak de lasagne dicht door met wat lasagnevellen, gevolgd door een flinke laag bechamel saus en een flinke laag Parmezaanse kaas.  
  • Zet de lasagne voor ongeveer 1 uur in de oven, totdat de bovenkant mooi goudbruin en knapperig is.  

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Lasagne Miljuschka

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.