Koffie cinnamon rolls
Koffie en kaneel, als dat geen match made in heaven is, dan weet ik het ook niet meer. Normaalgesproken maak je alleen cinnamon rolls en drink je daarnaast een kopje koffie. Nu, gaan we in overdrive en doen we ook nog eens de koffie door de cinnamon rolls. Deze rolls ook wel buns genoemd zijn sticky, fluffy en boordevol smaak. Denk: de klassieke cinnamon bun, maar dan met een koffie upgrade. Want waarom zou je kiezen tussen je favoriete zoete snack en een goede espresso als je ze ook gewoon kunt combineren?
Ik maak het je lekker makkelijk (en snel!) met kant-en-klaar croissantdeeg, en ik gooi er een lekkere swirl van koffiekaramel en roomkaasfrosting overheen. Dat wil je. Echt. Geloof mij.
Koffie & kaneel, een perfecte match
De geur alleen al. Kaneel en koffie vullen je keuken met pure gezelligheid. De kruidige warmte van kaneel en het krachtige aroma van een goede espresso versterken elkaar perfect. Het resultaat? Een smaakexplosie waarbij je meteen snapt waarom dit duo een blijvertje is.
Het croissantdeeg maakt de rolls luchtig en knapperig, terwijl de espresso-boter met kaneel erin trekt en alles lekker smeuĆÆg maakt. En dan die afwerking… roomkaasfrosting en een zelfgemaakte koffiekaramel met een vleugje LāOR, goddelijk!

Waarom kies ik voor LāOR Ristretto?
Als het op koffie aankomt, mag je best een beetje kieskeurig zijn. Zeker als die koffie de hoofdrol speelt in je recept. Daarom gebruik ik LāOR Ristretto koffiecapsules. Waarom? Heel simpel: LāOR levert altijd topkwaliteit, met intense smaken die je echt meteen wakker schudden. De Ristretto variant is krachtig, vol en een tikje kruidig, precies wat je nodig hebt om de rolls die diepe koffiesmaak mee te geven zonder dat het bitter wordt. En bonus: de geur alleen al maakt je hongerig voordat je ook maar ƩƩn hap hebt genomen.
Wat maakt de Ristretto zo bijzonder lekker?
De LāOR Ristretto is geen doorsnee espresso. Deze capsule levert een compacte, maar rijke koffie, met een diepgang die perfect matcht met zoetigheden. Denk: tonen van chocolade, specerijen en een heel klein bittertje. En dat werkt dus geweldig met de zoete kaneelboter, de knapperige hazelnoten en de romige roomkaastopping.
Een gewone filterkoffie? Nee joh, dit wil je vol en krachtig. En dat krijg je alleen met een capsule die echt knalt qua smaak. LāOR Ristretto dus. geschikt om te zetten als Ristretto en als espresso. Heb je een LāOR Barista, dan kun je kiezen voor een Ristretto shot. Gebruik je een andere machine, dan zet je deze capsule gewoon als espresso net zo lekker.
Perfect voor brunch, traktatie of snack bij de koffie
Of je deze buns nu maakt voor een lazy zondagochtend, een brunch met vrienden of als next level snack bij je middagkoffie, ze vallen altijd in de smaak. Je kunt ze lauwwarm serveren met een extra shot espresso ernaast (doe eens gek!) of af laten koelen en meenemen naar werk of school.
En eerlijk is eerlijk: als je eenmaal ƩƩn hap hebt genomen, wil je de rest niet delen. Maar hƩ, delen is ook liefde, toch?

Koffie cinnamon buns
Benodigdheden
- Ovenschaal ca. 20 X 30 cm
Ingrediƫnten
- 2 espresso's LāOR Ristretto koffiecapsules
- 155 gr roomboter op kamertemperatuur
- 1 el kaneelpoeder
- 180 gr rietsuiker
- 50 gr hazelnoten
- 2 rollen kant-en-klaar croissantdeeg van 240 gr per stuk
- 120 gr roomkaas
- 20 gr poedersuiker

Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Zet 2 espressoās en laat afkoelen.Ā
- Doe 1 afgekoelde espresso met 100 gr boter, het kaneelpoeder en 130 gr suiker in een kom. Roer door elkaar met een garde.Ā
- Hak de hazelnoten fijn. Ā
- Rol beide rollen croissantdeeg uit en druk de scheurranden dicht. Ā
- Bestrijk het croissantdeeg tot de randen met de koffie-kaneelboter. Bestrooi met de hazelnoten.Ā
- Snijd beide rollen croissantdeeg in de lengte in 3 repen, zodat je in totaal 6 lange repen hebt. Rol de repen op.Ā
- Verdeel de rolls, met de open kant naar boven over de ovenschaal. Bak ze in ca. 35-40 minuten goudbruin en gaar. Ā
- Maak ondertussen de toppings. Doe de rest van de rietsuiker (50 gr) met 2 el water in een steelpan. Verhit op laag vuur tot de suiker amberkleurig is.Ā
- Roer 15 gr boter door de karamel. Let goed op, de suiker komt flink omhoog borrelen. Roer door met een garde en schenk de tweede espresso erbij. Schenk de koffiekaramel in een bakje en laat afkoelen in de koelkast. Ā
- Roer ondertussen de rest van de boter (40 gr) los met een garde. Roer de roomkaas er in delen door. Roer de poedersuiker erdoor. Ā
- Haal de rolls uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Ā
- Bestrijk de rolls met de roomkaasfrosting en besprenkel met de koffiekaramel. Ā

Tip!
- Bakrecepten
- Brood recepten
- Brunch recepten
- High tea recepten
- Koffie recepten
- Noten recepten
- Ontbijt recepten
- Recepten
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka