Nu maak ik van dit recept ook weer een eigen variant. Ik voeg er wat courgette aan toe en wat waterkers. Want met alleen tomaat en wat paprika vind ik de hoeveelheid groenten wat karig. Wat ook heel lekker is bij dit gerecht? Kook wat broccoli voor erbij bijvoorbeeld. Of bak wat champignons om toe te voegen aan de stoof.
Kip met of zonder vel
In principe hoor je dit gerecht te maken met kipdij (filet) met vel. Ik hou er wel van, maar gruwel je toevallig van het eten van kippenvel dan kun je hier ook prima kipdij zonder vel voor gebruiken. De kip met paprika is er niet minder lekker om. Zeker als je wel met vel maakt zorg dan dat je de kip eerst lekker krokant bakt in de boter. Haal er dan uit en bereid de tomaat/paprika stoof. Sla vooral de room hier niet over, want dat maakt het gerecht echt wel heel anders dan de zoveelste tomatenstoof. Waar overigens ook niks mis mee is.
Wil je wat minder koolhydraten eten, dan kun je dit gerecht ook heel goed eten met bloemkoolrijst. Die kun je even kort opbakken of je kunt het er rauw bij serveren.
Wil je trouwens liever een vegetarische stoofschotel? Probeer dan zeker eens de jackfruitstoofschotel


Kip paprika met rijst
Ingrediënten
- 30 gr boter
- 750 gr kipdij met of zonder vel
- 2 uien fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijn gesneden
- 125 gr kerstomaatjes
- 1 rode paprika in blokjes
- 3-4 el zoete paprikapoeder
- 500 ml kippenbouillon
- 1,5 tl zeezout
- ½ tl grove peper
- 3 el bloem
- 175 gr zure room
- 60 ml slagroom
- 1 courgette in julienne of met een spirelli
- 75 gr waterkers
- 400 gr zilvervliesrijst
Bereidingswijze:
- In een grote stoofpan verhit je de boter en je bakt hierin de kip aan alle kanten bruin. Leg op een bord.
- In dezelfde olie bak je de uien tot goudbruin. Voeg de knoflook en tomaat en paprika toe en bak nog eens 2-3 minuten mee. Haal de pan van het vuur en roer het paprikapoeder, zout en peper erdoor
- Doe de kip terug in de pan en zet de pan weer op het vuur. Giet de kippenbouillon erbij. De kip moet zo goed als onder staan. Breng aan de kook. Dek af, zet het vuur laag en laat voor 40 minuten pruttelen. Haal de kip eruit en doe over op een bord.
- In een klein kommetje roer je de bloem met de zure room en slagroom samen om een glad papje te vormen. Roer dit bij de saus erdoor en kook voor een paar minuten tot de saus dik is geworden.
- Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Doe de kip weer terug en verwarm even goed door. De courgetti kun je rauw laten of even heel kort blancheren en weer laten uitlekken
- Serveer de kip met rijst, de courgetti en de waterkers
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.