Keto chocoladecake
Eenvoudig, maar oh zo lekker: chocoladecake. Eén van de dingen die je kunt doen als je epilepsie hebt, is het ketogeen dieet volgen: veel vetten, voldoende eiwitten en weinig koolhydraten. Felina vindt daarom dat een keto chocoladecake niet mag ontbreken, dus zijn we samen aan de slag gegaan om een heerlijke cake te maken die binnen het keto-dieet past.
In dit recept maak ik gebruik van erythritol: een suikervervanger die je steeds vaker ook in de supermarkt kunt vinden. Het voordeel is dat het bijna geen calorieën heeft en geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel.
P.S. Deze keto chocoladecake is naast keto-proof, ook glutenvrij. Wil je de cake ook lactosevrij maken? Laat het glazuur dan weg.
Dit recept is afkomstig uit het kinderbakboek van Miljuschka & Felina
Ik heb samen met mijn dochter Felina een heerlijk kinderbakboek gemaakt, waar ook dit recept in staat. Samen delen wij het plezier van bakken en daarom hebben we speciaal voor jou onze 25 lekkerste recepten verzameld. Bij elk recept staan ook handige illustraties, zodat elk kind makkelijk mee kan doen. We zijn er zo trots op!
De gehele opbrengst gaat naar EpilepsieNL; een goed doel dat heel belangrijk voor ons is. Je bestelt het boek heel gemakkelijk online via deze link.

Keto chocoladecake
Ingrediënten
Voor de cake
- 150 g amandelmeel
- 30 g cacaopoeder
- 1/2 tl zout
- 2 1/4 tl bakpoeder
- 80 ml amandelmelk
- 3 eieren
- 65 g erythritol
- 1 1/2 tl vanillepasta
Voor het glazuur
- 150 g roomkaas
- 40 g zachte boter
- 20 g cacaopoeder
- 65 g erythritol
- 1 1/2 tl vanillepasta
- 2 1/2 el amandelmelk
Als versiering
- kokosrasp
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm in en bekleed hem met bakpapier.
- Doe alle ingrediënten voor de cake in de kom. Roer alles met een pollepel goed door elkaar.
- Schep het beslag in de springvorm. Maak de bovenkant mooi glad.
- Bak de cake ongeveer 25 minuten of tot hij gaar is. Laat de cake tien minuten afkoelen in de vorm. Haal hem uit de vorm, laat verder afkoelen op een rooster.
- Laat de roomkaas en boter op kamertemperatuur komen. Doe ze in een kom met de cacao, erythritol, vanillepasta en amandelmelk.
- Mix alles tot het een romig, stevig mengsel is. Is het te dun, voeg dan extra erythritol toe. Als het te dik is, voeg dan extra amandelmelk toe. Besmeer de cake met glazuur.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.