Wat is rotolo?
Rotolo is een traditioneel Italiaans gerecht dat buiten de Italiaanse landsgrenzen niet zo bekend is. De authentieke manier van het maken van rotolo begint met het maken van een pastadeeg, dat je vervolgens uitrolt tot een groot, dun vel. Hierover verdeel je een vulling, waarna je de rol dichtvouwt, verpakt in een theedoek en pocheert. Vervolgens snijd je de rol in plakken en serveer je de pasta met een saus erbij. Geweldig, maar niet echt geschikt voor drukke doordeweekse dagen. De versie hieronder is dat meer. Door gebruik te maken van verse lasagnevellen, kun je de mooie vorm aanhouden maar scheelt het je een heleboel werk.
Ricotta-spinazie en snijbietvulling
De romige vulling van deze rotolo maak ik op basis van ricotta, de romige Italiaanse verse kaas die je op talloze manieren kunt gebruiken. Wat groente betreft kies ik voor groen. Spinazie en snijbiet vormen samen een heel goed duo, en gaat goed samen met de passata onderin de ovenschaal. Na het vullen van de lasagnevellen met het romige ricotta-groentemengsel, snijd je de rollen in drieën en leg je ze op het ‘bedje’ van passata. Na de tijd in de oven krijgt de rotolo heerlijk knapperige randjes. Onweerstaanbaar!

Italiaanse rotolo met spinazie, snijbiet en ricotta
Ingrediënten
- 10 verse lasagnevellen 185 gram
- 1 el olijfolie
- 2 sjalotjes fijngesnipperd
- 500 g gekleurde snijbiet biowinkel of eigen tuin, stelen in stukjes, blad grof gehakt
- 4 tenen knoflook in dunne plakjes
- 300 g spinazie grof gehakt
- 250 g ricotta
- zout en zwarte peper
- nootmuskaat naar smaak
- 700 ml passata
- 25 g Parmezaanse kaas
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Kook de lasagnevellen, in een ruime pan water, ongeveer 7 minuten. Giet af en leg in een laagje koud water (dit voorkomt dat ze aan elkaar blijven plakken).
- Verhit intussen de olijfolie in een wok. Fruit de sjalot 5-10 minuten in de olijfolie op zacht vuur. Draai het vuur wat omhoog, voeg de snijbietstelen toe en roerbak deze 5 minuten.
- Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan het snijbiet- en spinazieblad in porties toe en laat tussendoor steeds slinken. Roerbak tot het meeste vocht uit de groenten is verdwenen. Laat even uitlekken in een vergiet en druk het achtergebleven vocht er zorgvuldig uit.
- Mix het bladgroentenmengsel door de ricotta en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Breng de passata op smaak met zout en peper en giet de helft in een ovenschaal.
- Leg steeds een lasagnevel voor je neer en leg een streep ricottavulling (steeds ongeveer 70 gram) langs een van de korte kanten. Rol het vel op, snijd het met een scherp mes voorzichtig in drieën en leg de rotolo’s plat in de tomatensaus.
- Schenk de rest van de saus over de rotolo’s. Strooi de Parmezaan erover en bak het gerecht ongeveer 30 minuten in de oven.
- Vegetarische recepten
- Dieetsoorten
- Diner
- Groente recepten
- Italiaanse recepten
- Ovenschotel recepten
- Pasta recepten
- Recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
