Pizzoccheri: Italiaanse bergpasta met spitskool en kaas

1 uur 40 minuten

Met dit recept neem ik je mee naar de Italiaanse bergen. Ik leg uit hoe je zelf pizzoccheri pasta én het gerecht pizzoccheri maakt.

Pizzoccheri

Pizzoccheri is een type pasta uit Noord-Italië, én tevens de naam van het gerecht dat hiermee gemaakt wordt. De pasta zelf wordt gemaakt van boekweitmeel en tarwemeel. Het deeg wordt in reepjes gesneden, net als bij tagliatelle, en heeft (dankzij het boekweitmeel) een grijsbruine kleur. Het gerecht wordt naast de pasta traditioneel aangevuld met aardappels en gekookte groenten en vervolgens gebakken met kaas en boter. 

Bloem en meel 

De pizzoccheri wordt zoals ik hierboven al zei, gemaakt van boekweitmeel. Boekweitmeel is licht verteerbaar, eiwitrijk en bevat veel mineralen. Het heeft een ietwat andere smaak dan je misschien gewend bent. Het heeft namelijk een bijzondere nootachtige smaak. Boekweitmeel zelf is glutenvrij. In dit recept wordt er 00-bloem aan dit boekweitmeel toegevoegd, waardoor dit gerecht dus niet glutenvrij is. 

In dit recept gebruik ik Italiaanse bloem van het type 00. Dit type zegt iets over de uitmalingsgraad. Hoe lager deze uitmaling, hoe fijner de bloem. 00-bloem is dus ontzettend fijn van structuur. Je kunt dit type bloem gewoon halen in de grotere supermarkt, maar mocht het er niet zijn, dan kun je het vervangen door patentbloem. Dit lijkt er het meeste op. 

Zelf pasta maken is ontzettend leuk, maar maak je het liever niet zelf, dan kun je ook kant en klare pasta kopen. Dit kan bij de Italiaanse speciaalzaken of bestel de kant en klare pizzoccheri hier. 

Dit is het favoriete gerecht van mijn podcast-gast Beau van Erven Dorens. Je beluistert de aflevering van mijn podcast Eetgeheimen met hem hier terug:

Pizzoccheri: Italiaanse bergpasta met spitskool en kaas

Pizzoccheri: Italiaanse bergpasta met spitskool en kaas

Pizzoccheri: Italiaanse bergpasta met spitskool en kaas

4 van 26 stemmen
Bereidingstijd 40 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaanse keuken
Porties 4 personen
Calorieën 855 kcal

Ingrediënten
 

  • 300 g boekweitmeel
  • 100 g 00-bloem
  • 200 ml lauwwarm water
  • 400 g kruimige aardappels geschild en in kleine blokjes
  • 200 g spitskool in reepjes
  • 1 takje salie blaadjes fijngesneden
  • 200 g Fontina kaas geraspt
  • 50 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 100 g boter
  • 2 teentjes knoflook gepeld en in dunne plakjes
  • olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Meng boekweitmeel en 00-bloem in een kom en voeg het water toe met een snufje zout. Kneed 10 minuten tot een elastisch deeg. Wikkel in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast. Rol het deeg dan uit op een met bloem bestoven werkblad en rol uit tot een plak van ongeveer 3 mm dik. Snijd met een mes of pizzasnijder in reepjes van ongeveer 2 cm breed en snijd de repen in stukjes van 5 tot 6 cm. Bestuif met extra bloem en dek af met een theedoek, om uitdrogen tegen te gaan.
  • Kook de aardappelblokjes in gezouten water voor 3 minuten. Voeg dan de kool toe en kook nog 2 minuten mee. Voeg dan de pasta toe en kook nog 5 minuten. Controleer of de aardappels en pasta gaar zijn en giet het geheel af.
  • Smelt intussen de boter met de plakjes knoflook in een pannetje. Haal van het vuur als de boter niet meer bruist en voeg de salie toe.
  • Doe de aardappels, pasta en kool in een ovenschaal en roer de 2 soorten geraspte kaas erdoor, bewaar een beetje voor bovenop. Breng op smaak met peper en zout, strooi de laatste kaas er over. Giet de boter met knoflook en salie er overheen en dek de schaal even af met een deksel zodat de kaas smelt. Serveer warm.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 855kcalKoolhydraten: 94gProteine: 32gVet: 42gVerzadigde vetten: 25gPolyunsaturated Fat: 3gMonounsaturated Fat: 11gTrans Fat: 1gCholesterol: 120mgNatrium: 805mgKalium: 1055mgVezels: 12gSuiker: 4gVitamine A: 1244IUVitamine C: 41mgCalcium: 501mgIJzer: 5mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.