Honingtaart van biscuit met citroenbavarois

Honingtaart

Jullie weten allemaal dat ik dol ben op honing – én  een grote voorliefde heb voor bijen. Dus maakte ik deze honingtaart, die helemaal past bij mijn smaak. Allereerst ga ik aan de slag met een biscuitbodem gemaakt van boter, suiker, eieren, bloem en bakpoeder. Voor een frisse én hartige smaak voeg ik daar nog citroenrasp en walnoten aan toe.

Honingtaart van biscuit met citroenbavarois

Bavarois 

Na het maken van de biscuitbodem ga ik verder met de bovenste laag, namelijk een luxe bavarois. Dit is een luchtige pudding, die gemaakt wordt op basis van melk- of vruchten. Voor deze honingtaart maak ik de bavarois op basis van melk met citroensmaak. De frisse citrustonen passen namelijk wonderwel bij de zoete honing.

Nadat ik de bavarois gemaakt heb, giet ik deze op de biscuitbodem en maak ik door middel van bubbeltjesplastic een honingraatvorm. Ik zet de taart in de koeling, en zorg dat deze goed opstijft.

Haal ‘m vlak voor het serveren uit de koeling, en verwijder het plastic. Ik serveer de honingtaart op een prachtig taartplateau, en druppel er als laatste wat honing over. Wat een explosie aan smaken!

Honingtaart van biscuit met citroenbavarois
Totale tijd3 uur 15 minuten

Honingtaart van biscuit met citroenbavarois

5 van 3 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

1 taart

Citroenbiscuit basis:

  • 170 g boter
  • 165 g suiker
  • 3 eieren
  • 1 citroen alleen de rasp
  • 170 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 100 g gehakte walnoten

Citroenbavarois:

  • 250 ml melk
  • Gele kleurstof
  • 3 blaadjes gelatine
  • 3 eidooiers
  • 50 g suiker
  • 1 citroen
  • 150 ml slagroom
  • 4 el honing als garnering op de taart

Bereidingswijze: 

Voor het biscuit:

  • Smelt de boter in een pannetje. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
  • Mix in de mixer de eieren met de suiker en de citroenrasp tot dat die licht van kleur en helemaal luchtig is, ongeveer twee keer zoveel in volume.
  • Voeg de gesmolten roomboter toe. Zeef de bloem en de bakpoeder en voeg dat toe aan de eieren, en mix op lage stand door.
  • Roer met een spatel de gehakte walnoten door het beslag heen. Vet de ronde springvorm in en giet het beslag erin. Bak 25 tot 30 minuten op 180 graden (hetelucht). Laat het biscuit afkoelen op een taartrek of rooster. De springvorm gebruik je zo opnieuw om de taart op te bouwen; maak deze schoon en droog.

Voor de bavarois:

  • Verwarm de melk totdat deze bijna kookt. Voeg een beetje gele kleurstof toe en meng goed door.
  • Week ondertussen de gelatineblaadjes in een kom met ruim koud water.
  • Klop de eidooiers en suiker schuimig in een kom, pers de citroen uit en voeg het sap toe. Schenk de warme melk erop. Schenk de crème terug in de pan (waar je net de melk in verwarmde) en laat op laag vuur binden, zonder dat het kookt. Haal de pan van het vuur.
  • Knijp de gelatine uit en los de gelatine op in de crème. Laat de crème afkoelen.
  • Klop de slagroom tot yoghurtdikte en spatel door de crème. Bedek de zijkanten van de springvorm met taartband (ofwel acetaatfolie) of eventueel bakpapier. Leg de plak biscuit onderin de vorm. Giet de crème er bovenop. Knip het bubbeltjesplastic in een rondje die precies op de taart past. Als je dit er straks afhaalt, lijkt het op een honingraat.
  • Druk het bubbeltjesplastic heel voorzichtig op de taart. Laat de taart 1 uur opstijven in de koelkast en daarna 1 uur in de vriezer.
  • Haal de bubbeltjesplastic eraf en haal de taart uit de vorm. Zet de taart op een mooie schaal of taartplateau en giet de honing erover.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.