Wist je dat… 10 leuke weetjes over honing en bijen

weetjes-over-honing

Wie mij kent of mijn magazine heeft gelezen, weet dat ik dol ben op bijen en hun honing. Ik ben opgegroeid in appartementen; een tuin was ik dus nooit gewend. Mijn zoon Rembrandt was nog maar net geboren, toen ik de kans kreeg te verhuizen naar een huis met voor- én achtertuin. Hoe fijn was dat! Een zandbak in de tuin, die omgeven was door bloemetjes en… bijtjes.

In de tuin keek ik dagelijks met volle aandacht naar het beestje in zijn natuurlijke habitat. Steeds een slokje nectar om al dat zware werk te kunnen verrichten. Ik kon mij daar als jonge moeder volledig mee identificeren. Daar in die tuin is het allemaal begonnen: mijn liefde voor bijen. 

De liefde voor honing was er al, maar toen wij twee jaar geleden verhuisden naar de boerderij met boomgaard wilde ik dan ook niets liever dan een bijenresort in mijn achtertuin. Want hoe gaaf is het om je eigen honing te maken?!

Vandaag vier ik de bij en diens harde werk en vertel ik je 10 leuke weetjes over honing. Lees gauw verder!

Wist je dat... 10 leuke weetjes over honing2

Weetjes over honing: wist je dat…

… pure honing vrijwel niet bederft, maar de smaak wel kan veranderen? In Egypte is er 3000 jaar na datum een pot gevonden in koningsgraven. Wat bleek: die was gewoon nog geschikt om te eten! Dit komt omdat er vrijwel geen water in zit; hierdoor kunnen bacteriën zich niet goed vermeerderen. 

… als de honing gekristalliseerd of hard geworden is, je deze nog gewoon kunt gebruiken? Verwarm de honing even kort in een pannetje of zet de goed afgesloten pot in warm water. Zorg er wel voor dat het niet warmer wordt dan 40-45 graden, anders gaan de gezonde enzymen verloren. Zet je favoriete pot sowieso ook gewoon in een keukenkastje. Dat is echt de beste plek om hem te bewaren. 

… honingbijen alle kilometers opgeteld één keer de wereld rond vliegen (wel 40.000 kilometer) om één pot van 500 gram bij elkaar te sparen? Eén kilo is dan ook het werk van 350 tot 400 bijen. Wauw!

… honing het enige voedingsmiddel is dat door insecten is gemaakt en dat door mensen gegeten kan worden? Het is dan ook een natuurlijk voedingsmiddel zonder enige toevoeging. 

… honing bijna alle voedingsstoffen om te overleven bevat? Er zitten namelijk enzymen, vitaminen én mineralen in.

honing weetjes

… honing schadelijk kan zijn voor baby’s? Bij kinderen jonger dan één jaar is de darmflora nog niet goed ontwikkeld. In honing komt soms de bacterie clostridium botulinum voor. Deze bacterie of sporen daarvan kan baby’s soms ziek maken. Het is dan ook af te raden om kinderen tot 1 jaar het te laten eten. 

… honing echt helpt als slaapmiddel? Het stimuleert de werking van maag en darmen én het werkt verzachtend voor je keel en luchtwegen. 

… het gebruik van honing hooikoortsklachten kan verminderen? Het heeft namelijk een hoge energiewaarde en bevat sporen van stuifmeel. En door het regelmatig te eten, kun je een goede weerstand opbouwen. 

… je pas een lepeltje aan de thee moet toevoegen als deze drinkbaar is? De gezonde eigenschappen van honing verdwijnen namelijk zodra je het toevoegt aan kokendheet water. Liever even wachten, dus! 

… honing niet alleen heel erg lekker is, maar ook goed is voor je huid? het voedt de huid, voorkomt puistjes en vermindert fijne lijntjes. Je kunt het plakkerige gouden goedje rechtstreeks op de huid aanbrengen of verwerken in een maskertje.

Ik smeer graag een beetje op mijn lippen als natural gloss of op een wondje om sneller te genezen. Als je het als skincare product gaat gebruiken, raad ik natuurhoning aan. Manuka honey is ook een goede optie. Deze soort staat namelijk bekend om zijn antibacteriële en helende werking. In mijn artikel over Manuka honing lees je hier meer over. 

Nog meer leuke bijenweetjes

Krijg je geen genoeg van weetjes over honing? Kijk dan eens naar onderstaande YouTube video van bijenhouder Erika Thompson waarin zij prangende vragen over bijen beantwoordt.

Wat kun je doen voor de bij? Koop een Bijdemaker pakket!

De website Bijdemaker biedt hele mooie samengestelde pakketten met verschillende producten waar bijen aan hebben bijgedragen. Op hun boerderij zien ze het belang van een gezonde bodem en bloemen waar bijen blij van worden. Dat willen oprichters Doron en Bram met zoveel mogelijk mensen delen.

“Het idee is ontstaan uit de wens om de wereld weer een beetje beter in balans te brengen. Het is heel eenvoudig, wij stellen de pakketten samen met mooie en eerlijke producten van lokale ondernemers. Door bij ons een pakket naar jouw keuze aan te schaffen kan jij en de bij genieten van de inhoud. Ook wordt er nog eens 10% van de opbrengst gedoneerd aan een goed doel”, aldus het Bijdemaker team.

Je koopt hun pakket, met heerlijke honing, siroop, een bijenhotel, bijenwasdoekjes én biologisch bloemenzaad hier online.

En om af te sluiten, deze prachtige video:

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door THANAKON T.K (@thanakont.k)

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.