Hoe vervang je ei in een recept?

Categorieën: Kooktips

Hoe vervang je ei in een recept?

Soms ben je van plan om te bakken en vraagt het recept om ei, maar heb je nét je laatste exemplaar gebruikt voor een roereitje in de ochtend. Of wellicht ben je allergisch voor ei of kan je maag er niet zo goed tegen. Wat dan te doen?

Eieren zorgen voor luchtigheid in een beslag, maar ook voor smaak, binding en textuur. Sommige andere ingrediënten kunnen daar ook voor zorgen, zoals banaan, chiazaad en zelfs het sap van kikkererwten.

Allereerst een belangrijke disclaimer: niet al deze vervangers werken altijd perfect. Je kunt dus niet klakkeloos de eieren in receptuur direct vervangen door een van de volgende ingrediënten en verwachten dat het resultaat er even goed uit komt als mét eieren. Maar vaak komt het wel aardig goed in de buurt! Het is een kwestie van oefenen, vooral ook met de hoeveelheden.

Aquafaba

Als je een blikje kikkererwten koopt, zitten ze in een soort ‘water’. Als je dit kikkererwtensap, ook wel aquafaba genoemd, luchtig klopt met een mixer en langzaam suiker toevoegt, krijg je uiteindelijk meringue! Net alsof je eiwit hebt gebruikt – magisch eigenlijk. In andere soorten beslag, zoals dat voor muffins of een cake, werkt aquafaba juist helemaal niet goed als vervanger. Het is dus een beetje uitproberen. Aquafaba is ook perfect voor het maken van een vegan mayonaise.

Arrowroot

Arrowroot poeder, online te koop of bij de beter gesorteerde supermarkt (bijvoorbeeld van het merk Smaakt) is een heel goed bindmiddel voor romige sauzen. Meng het poeder met een beetje water tot een slurry en gebruik het in je taartbeslag. De taart zal iets minder rijzen, dat kun je oplossen met meer bakpoeder.

Appelmoes

Appelmoes werkt ideaal om je baksels sappig te maken, en het geeft direct een beetje extra zoetheid.

Gepureerde banaan

Een beetje hetzelfde concept als de appelmoes: geprakte of gepureerde banaan is top voor in zoete baksels. Zorg wel dat je bananen zeer rijp zijn.

Sodawater

Een verrassende vervanging voor eieren: sodawater. Je zou het niet verwachten, maar 60 milliliter sodawater staat voor ongeveer 1 groot ei. Misschien wel de goedkoopste vervanger die er is!

Chiazaad/Lijnzaad

Zowel chiazaad als lijnzaad hebben een gelerende werking en kunnen goed werken als bindmiddel in bijvoorbeeld een cake of muffins. Gebruik in dat geval het liefst gemalen lijnzaad, dat gaat meer geleren dan heel lijnzaad. De verhouding is ongeveer 3:1. 3 eetlepels water plus 1 eetlepel lijnzaad of chia staat gelijk aan ongeveer 1 ei.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.