De basis
First things first, want wat is hemelse modder nou eigenlijk? Het is een van mijn favo desserts: chocolademousse. Dat kun je op verschillende manieren maken. Met of zonder ei, met alleen het eiwit, vegan: de mogelijkheden zijn eindeloos. Ik ga hier voor een versie met zowel eidooiers als eiwit, die ik splits en apart toevoeg. De dooiers geven de mousse een extra rijke smaak, terwijl de eiwitten zorgen voor een heleboel luchtigheid. Die combinatie vind ik nou echt ‘hemels’. De kick uit de titel van dit gerecht komt van een scheutje drank. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld amaretto, rum of Bailey’s.
Het maken van hemelse modder
Je smelt voor hemelse modder de chocolade, waarna je ‘m even laat afkoelen tot kamertemperatuur. Als de chocolade te heet is, kun je er niet goed mee werken en zal de mousse eerder inzakken. Aan de chocolade voeg je de eidooiers, een scheutje vanille-extract en wat drank naar keuze toe. Liever geen alcohol? Dan kun je dat natuurlijk weglaten. Hemels wordt het toch wel. De eiwitten klop ik stijf, waarna ik ze in delen door het chocolade-eidooiermengsel vouw. ‘Vouwen’ is het voorzichtig mengen van iets luchtigs met vouwende bewegingen, zodat er zoveel mogelijk luchtigheid behouden blijft. De mousse verdeel ik over glaasjes en zet ik een uur of twee in de koelkast om op te stijven. Ook lekker met wat slagroom erop, zoals wij deden voor de foto.
Chocoholic? Maak dan zéker eens deze vegan chocoladecake of mijn heerlijke chocolade brownies of wat denk je van mijn ultieme chocoladetaart.

Hemelse modder met een kick
Ingrediënten
- 175 g pure chocolade
- 4 eieren
- ½ tl vanille-extract
- 25 ml drank naar keuze bijv. amaretto, rum of Baileys
- Zout
- 50 g suiker
Bereidingswijze:
- Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron en laat afkoelen tot deze op kamertemperatuur is.
- Splits de eieren zorgvuldig, zodat er geen dooier bij het eiwit zit. Klop de eidooiers los en meng ze goed door de gesmolten chocolade. Voeg het vanille-extract en de drank toe.
- Klop de eiwitten met een snuf zout in een schone, vetvrije kom met een handmixer stijf. Voeg de suiker in 3-4 porties toe en klop tussendoor steeds goed. Blijf kloppen tot de eiwitten glanzen en flink stijf zijn.
- Schep met een metalen lepel, een lepel eiwit door de chocolade. Vouw nu de rest van het eiwit er voorzichtig doorheen; roer niet te stevig, je wilt een luchtige mousse.
- Verdeel de mousse over glaasjes of kommetjes en dek af met plasticfolie. Zet ze 2 uur in de koelkast om op te stijven.
- Lekker met een toef slagroom en cacao.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
