Rhubarb fool – een rabarberdessert met pistache

Tijd

Categorieën: Dessert, Recept, Zoete recepten

Rhubarb fool

Heb je mijn rabarber cheesecake gemaakt en heb je wat rabarber over? Of ben je jezelf te buiten gegaan bij het inkopen van de rabarber en heb je nu een heleboel stengels waar je niets mee doet? Dan kan ik je alleen maar adviseren om dan dit overheerlijke rabarberdessert eens te proberen. Het heet een rhubarb fool.

Rhubarb fool is een klassiek Engels dessert en er bestaan allerlei varianten op. Maar de basis ingrediënten voor dit toetje zijn – uiteraard – rabarber en slagroom. Verder kom je variaties tegen met yoghurt én varianten waarbij custard wordt gebruikt. Ook lekker.

Voor dit dessert koos ik voor gecondenseerde melk én slagroom. Door het zoete van de gecondenseerde melk heb je geen extra suiker nodig; dat lost de gecondenseerde melk wel op. En hoewel ik normaal gesproken geen groot fan ben van gecondenseerde melk (behalve om dulce de leche te maken), is het in dit toetje heerlijk. Gecombineerd met het zurige van de rabarber is dit een dessert waar je in deze tijd van het jaar iedereen blij mee kunt maken!

Tip: maak dit dessert extra feestelijk en serveer de rhubarb fool in mooie wijnglazen of cocktailglazen.

rabarber fool

rabarber fool 2

Rhubarb fool

4.5 van 4 stemmen
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 40 min
Gang Drankjes
Porties 6 personen
Calorieën 312 kcal

Ingrediënten
 

  • 400 gr rabarber in 3 cm stukken gesneden
  • 80 gr kristalsuiker
  • 3 kardemompeulen gekneusd
  • 1 roze grapefruit of bloedsinaasappel rasp en sap. Je hebt ongeveer 125 ml sap nodig
  • ½ limoen sap
  • 100 gr gecondenseerde melk
  • 1 tl geraspte gember
  • 300 ml slagroom
  • 2 el gehakte pistache

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 180˚C
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hier de stukken rabarber overheen. Strooi hier de suiker, kardemompeulen, bloedsinaasappel rasp en sap en de limoensap overheen. Dek af en rooster voor 20 minuten.
  • Haal uit de oven, verwijder de folie en laat het volledig afkoelen.
  • Haal de kardemom peulen weg. Doe de helft van de rabarber in de keukenmachine en draai glad. Voeg wat van de siroop daar aan toe.
  • Combineer de puree met de gecondenseerde melk en een snufje zout. Roer de gember erdoor.
  • Klop de slagroom tot medium stijve pieken en vouw dan de rabarber mix erdoor.
  • Schep de mousse in mooie glazen en zet het voor een paar uur in de koeling of voor een nacht. Top met de rest van de rabarber en de siroop en verdeel de pistache erover.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 312kcalKoolhydraten: 29gProteine: 4gVet: 21gVerzadigde vetten: 13gCholesterol: 74mgNatrium: 43mgKalium: 339mgVezels: 2gSuiker: 24gVitamine A: 866IUVitamine C: 9mgCalcium: 147mgIJzer: 1mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!