De blondie: zusje van de brownie
Brownies heb je vast wel eens gegeten, maar heb je wel eens een blondie gemaakt? Dit is namelijk het zusje van de brownie. Het is overigens een misvatting dat in de blondie altijd witte chocolade zit. Je kunt witte chocolade zeker toevoegen, maar officieel is blondie een combinatie van boter, vanille en bruine suiker. Misschien hadden ze het dan toch beter karamellie kunnen noemen…
Het recept dat wij vandaag gaan maken bevat echter wél witte chocolade en is daardoor extra smeuïg en licht van kleur. Ik maakt hem in een hartvormige bakvorm van 24 centimeter, die je bijvoorbeeld hier online koopt.
Grappig feitje
Velen kennen de blondie nog niet, terwijl deze wel eerder is ontstaan. Zo blijkt dat deze cake al 10 jaar voor de brownie ontstond, namelijk aan het eind van de negentiende eeuw. Terwijl de allereerste brownie pas in 1905 zou zijn ontwikkeld. Weer wat geleerd!
Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen.

Hartvormige blondie met frambozen-botercrème
Ingrediënten
Blondie
- 200 g witte chocolade
- 200 g boter op kamertemperatuur
- 4 eieren
- 300 g fijne kristalsuiker
- 500 ml volle melk
- 140 g amandelmeel
- 150 g bloem
- 1 snufje zout
- 15 g bakpoeder
- 200 g frambozen
Frambozen-botercrème
- 250 g boter op kamertemperatuur
- 430 g gezeefde poedersuiker
- 3 el melk
- 1/2 tl vanille-extract
- 1 mespuntje zout
- 1 handje frambozen
Bereidingswijze:
Blondie
- Verwarm de oven voor op 180 ºC.
- Verwarm een steelpannetje met wat water en zet hier een hittebestendige kom op. Doe hier de witte chocola in en smelt dit au bain-marie met de 200 gram boter.
- Neem de mengkom van de keukenmachine en doe hierin de eieren en de suiker. Klop dit tot een lichtgeel luchtig geheel en giet dan de melk erbij. Mix even door.
- Mix de bloem, het bakpoeder en het amandelmeel door elkaar. Voeg het zout hieraan toe. Voeg dit nu in de mengkom bij het ei-suiker mengsel. Klop dit even door. Voeg nu de gesmolten chocola erbij.
- Doe de frambozen door het beslag. Roer dit voorzichtig met een spatel erdoor.
- Vet de bakvorm goed in en giet het beslag erin. Bak in de oven voor ongeveer 55-60 minuten of tot een houten prikker er semi-droog uitkomt. Het mag nog een tikkeltje plakkerig zijn.
Frambozen-botercrème
- Zorg dat de boter voor de botercrème echt mooi zacht is voor je de botercrème gaat maken. Dat zorgt voor het mooiste resultaat. Doe het in de keukenmachine en mix tot de boter lichter en luchtiger wordt. Meng nu de poedersuiker erdoor (let op stuiven!)
- Voeg nu lepel voor lepel de melk toe. Misschien heb je niet alle drie de eetlepels nodig. Als de dikte goed is, is het genoeg. Voeg vanille en zout toe.
- Mix de frambozen even kort met een staafmixer of prak ze met een vork. Haal even door een zeef zodat de pitjes weg zijn. Je gebruikt het sap om de helft van de botercrème mee te kleuren. Hou daar ook rekening mee bij het maken van de crème. Vervang indien nodig de melk door het frambozensap. Zorg dat de botercrème niet te dun wordt! Hoe meer sap je gebruikt des te feller de kleur.
- Vul nu twee spuitzakken. Een met het witte en een met het roze botercrème mengsel. Spuit hier om en om een baan van op plasticfolie. Dit doe je weer in een spuitzak en hiermee spuit je mooie rozetten op de afgekoelde blondie.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
