Witte chocoladecakejes met frambozen

45 minuten

Witte chocoladecakejes met frambozen: zoet, romig en onweerstaanbaar lekker! De perfecte combinatie om te serveren als toetje of traktatie.

Witte chocolade als basis 

Vandaag maak ik het cakebeslag met witte chocolade. Zoals jullie misschien wel weten, wordt chocolade gemaakt van cacaobonen. Maar wist je dat witte chocolade gemaakt wordt van louter cacaoboter? Cacaoboter is afkomstig uit de cacaoboon en is een vetstof. Hierdoor is de smaak van witte chocolade veel romiger (en smelt het weer heel anders dan bijvoorbeeld pure chocolade). Om het witte chocolade te mogen noemen, wordt de cacaoboter vermengd met melk, suiker en aroma’s. Witte chocolade is zoet, romig en het smelt op je tong. 

Gebruik voor deze witte chocoladecakejes kleine bakvormpjes. Je koopt ze hier.

Frambozen: pareltjes in de witte chocoladecakejes

Deze rozerode vruchten eet ik in de zomers het liefst elke dag. Ze zijn zoet, sappig én gezond (mits je er niet te veel van eet). Je kunt deze kleurrijke vruchtjes goed verwerken in desserts, en zo ook in deze witte chocoladecakejes. Wist je dat frambozen en witte chocolade de perfecte match zijn? Kom erachter met dit gerecht. 

Ook lekker: frambozen shortbread met jam

Witte chocoladecakejes met frambozen

Witte chocoladecakejes met frambozen

Witte chocoladecakejes met frambozen

4.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 6 cakejes

Benodigdheden

  • 6 mini (siliconen) cakevormpjes, van ongeveer 9 cm (bv. deze https://www.amazon.nl/Chicago-bakvorm-broodjes-mandjes-anti-aanbaklaag/dp/B071JDXX5C/)
  • Keukenmachine of handmixer
  • Taartrek
  • 2 spuitzakken
  • 2 spuitmondjes

Ingrediënten
 

Voor het beslag:

  • 100 g eiwit van 3 tot 4 eieren
  • 65 g suiker voor de eiwitten
  • 5 eidooiers
  • 35 g suiker voor de eidooiers
  • Rasp van 1 citroen
  • 100 g bloem
  • 100 g bevroren frambozen
  • 50 g witte chocoladedruppels of witte chocolade chunks

Voor de botercrème:

  • 250 g boter op kamertemperatuur
  • 150 g poedersuiker
  • 50 g verse frambozen of diepvriesframbozen

Extra:

  • Frambozen voor decoratie

Instructies
 

Voor het beslag:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).
  • Plet de frambozen fijn met een vork tot een frambozenpulp en zeef de pitjes eruit. Bewaar het sap voor later.
  • Scheid de eieren. Voor de ene kom heb je 100 g eiwit nodig (van ongeveer 3 tot 4 eieren). In de andere kom doe je de 5 eidooiers. Zorg dat er absoluut geen eigeel bij het eiwit zit.
  • Klop de eiwitten in de ene kom op met de 65 g suiker, tot stijve pieken.
  • Klop de eidooiers op met de 35 g suiker, tot de dooiers verdubbeld zijn in volume en het een wittige kleur gekregen heeft.
  • Rasp de citroen en mix de citroenrasp door de opgeklopte eidooiers. Spatel de geklopte eiwitten voorzichtig door de eidooiers heen.
  • Zeef de bloem en spatel deze in delen door het beslag; zorg dat het luchtig blijft. Voeg de frambozenpulp en de witte chocoladedruppels toe en meng kort.
  • Vet de cakevormpjes in. Giet het beslag in elk vormpje, tot iets over de helft. Bak de cakejes 10 tot 15 minuten op 175 graden (hetelucht), tot ze goudbruin zijn. Je kan dit testen door met je hand ligt op de bovenkant te drukken. Veert het biscuit terug, dan is hij gaar. Deukt hij in, dan is hij nog niet gaar en moet hij nog iets langer bakken.
  • Laat de cakejes afkoelen op een cakerek of roostertje.

Voor de botercrème:

  • Mix de boter tot een gladde, witte massa in de keukenmachine of met een handmixer.
  • Voeg de poedersuiker toe en mix nog 2 tot 3 minuten op de hoogste stand, totdat de botercrème nog witter van kleur is en er zacht en romig uit ziet. Verdeel de botercrème in twee delen.
  • Voeg het frambozensap dat je nog over had, toe aan de ene helft van de botercrème, en mix totdat het sap helemaal is opgenomen.
  • Doe de botercrème (de witte en de roze) in twee verschillende spuitzakken met een spuitmondje naar keuze. Spuit een patroon naar keuze op de afgekoelde cakejes; bijvoorbeeld om en om rozetjes van witte en roze botercrème.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.