Ik zal je geen lesje biologie geven, maar ik kan je vertellen dat de groene asperge nóg meer voordelen kent dan de witte asperge. Daarom heb ik een kommetje mega gezonde en lekkere groene aspergesoep gemaakt, die je echt moet proeven.
Witte en groene asperges
Je wist het waarschijnlijk niet, maar groene en witte asperges komen gewoon van dezelfde plant. Groene asperges zijn echt zonaanbidders en groeien boven de grond. Hieraan heeft hij zijn groene kleurtje, zachte textuur en kruidigere smaak ook te danken. Witte asperges daarentegen zijn echte holbewoners. Zij groeien onder de grond, zijn iets dikker dan de groene tegenhanger en hebben een roomwitte tint. Bizar toch dat deze twee gewoon van dezelfde plant afkomen? Benieuwd wat je met de witte asperges kan maken? Bijvoorbeeld pasta carbonara met witte asperges.
Schilt een hoop
In tegenstelling tot het witte goud, hoeven groene asperges niet geschild te worden. Door de dunne stengels zijn ze een stuk flexibeler en hebben ze geen harde vezeltjes aan de buitenkant zitten. Niet vergeten 1 á 2 cm. van de onderkant af te halen. En nog een tipje van mij: zet de asperges daarna rechtop in een laagje koud water. De asperges zullen zich volzuigen met water, waardoor ze een lekkere bite krijgen.


Groene aspergesoep
Ingrediënten
- 200 gr aardappels vastkokend
- 500 gr groene asperges
- 1 ui groot
- 2 tenen knoflook
- 2 el olijfolie
- 200 gr (diepvries)doperwten
- 750 ml groentebouillon
- 40 gr zachte geitenkaas
- 125 ml crème fraîche
- 1 citroen
- Peper en zout
- Garneer eventueel met erwtenscheuten of dille
Bereidingswijze:
- Schil de aardappels, snijd ze in stukjes snijden. Snijd het houtachtige deel van de groene asperges af en hak ze in stukken van ca. 1,5 centimeter, bewaar de topjes apart. Haal de schil van de ui en knoflook en hak fijn.
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een soeppan. Bak de ui en knoflook 2 minuten op laag vuur. Voeg de stukjes aardappel, groene asperges en 150 gram doperwten toe en roerbak 2 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
- Schenk rustig de groentebouillon erbij, breng aan de kook en laat 20 minuten op laag vuur met de deksel op de pan koken.
- Roer de geitenkaas, crème fraîche en sap van een halve citroen tot een gladde crème.
- Breng wanneer de soep klaar is een pan met water aan de kook en kook de aspergetips en achtergehouden doperwten (50 gram) 2-3 minuten koken. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart.
- Haal de soeppan van het vuur en pureer de groenten met een staafmixer tot een gladde soep. Breng verder op smaak met sap van een halve citroen, peper en zout. Roer de geitenkaas crème fraîche door de soep en verdeel over de soepkommen. Top af met aspergetopjes en doperwten. Druppel er wat van je favoriete olijfolie over. Lekker met geroosterd zuurdesembrood.
- Tip: Wil je dit recept graag vegan maken? Gebruik dan haver fraîche en plantaardige Griekse kaas. Pureer eventueel met een staafmixer.
- Vegetarische recepten
- Dieetsoorten
- Feestdagen recepten
- Paas recepten
- Recepten
- Seizoensrecepten
- Soep
- Vegan recepten
- Zomer

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.