De perfecte Griekse salade

GRIEKSE SALADE

Griekse salade is een klassiek gerecht dat bekend staat om zijn gedurfde smaken en eenvoudige bereiding. Het is een combinatie van verse groenten, olijven, feta kaas en een pittige dressing die samen zorgen voor een heerlijke smaakexplosie in je mond.

De basis

Een van de belangrijkste ingrediënten van de Griekse salade is feta. Voor mij de ultieme basis. Neem een blok, prak het met een vork in een saladekom, besprenkel met olijfolie, oregano, peper en zout en bouw daar de rest van de salade bij. Bijvoorbeeld komkommer (lekker knapper en verkoelend) en rode ui, die een lichte scherpte toevoegen aan de salade. Deze ui variant heeft een milde smaak die goed past bij de andere ingrediënten. Daarnaast zijn er nog tomaten. Deze sappige en rijpe vruchten voegen niet alleen kleur toe aan het gerecht, maar ook zoetheid en frisheid.

GRIEKSE SALADE  

Onmisbaar

Een onmisbaar onderdeel van de Griekse salade zijn natuurlijk de olijven. Deze zoute en hartige vruchten voegen een heerlijke umami-smaak toe aan het gerecht. Ik gebruik graag kalamata-olijven, vanwege hun unieke smaak en stevige textuur. Wil je liever een maaltijdsalade? Maak dan deze Griekse maaltijdsalade met gegrilde kip.

GRIEKSE SALADE

Feta, feta, feta

Om de salade compleet te maken, top ik hem af met een tweede blok feta. Deze romige en zoute kaas is een essentieel onderdeel van het traditionele Griekse dieet en voegt een heerlijke rijkdom toe aan de salade.

Een verrukkelijke salade, bommetje vol verse groenten en vitamines, die je onmiddellijk naar een Grieks eiland transporteren. Dus waar wacht je nog op?

GRIEKSE SALADE

GRIEKSE SALADE

4.05 van 65 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang diner, Salade
Keuken Griekse keuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 2 blokken feta
  • 5 el goede olijfolie
  • 2 tl oregano
  • 1 komkommer
  • 1 rode ui
  • 6 trostomaten
  • 100 gram Kalamata olijven zonder pit
  • Groene kruiden zoals dille, koriander en peterselie

Instructies
 

  • Prak een blok feta met een vork in een saladekom.
  • Voeg hier de olijfolie en de oregano aan toe
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd 1 komkommer in kleine blokjes en voeg dit toe aan het feta mengsel.
  • Snijd de ui in halve ringen en voeg toe aan de salade.
  • Snijd de trostomaten in blokjes en voeg ook toe.
  • Voeg de olijven in zijn geheel toe.
  • Snijd de groene kruiden fijn en voeg naar smaak toe aan de salade.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Leg op de salade een blok feta en druppel er wat olijfolie overheen.

Notities

TIP: wil je er nou een echte gevulde maaltijdsalade van maken? Voeg dan wat orzo toe! Kook 150 gram orzo in een groentebouillon en voeg toe aan de salade.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.