Gebakken kaas met mosterd

Gebakken kaas met mosterd en citroen

Dé ultieme snack is toch wel stukjes gebakken kaas met een krokant laagje van panko. En dan gedipt in een lekkere mosterd en met een kneepje citroen. Machtig? Ja dat is het wel, daarom heb ik de plakken kaas kleiner gemaakt. En dat maakt het eigenlijk nog lekkerder want je hebt meer korst!

Welke kaas

De gebakken kaasplak is ook weer geïnspireerd op de kaasplak zoals die in Tsjechië veel wordt gegeten. Het heet daar smazeny syr, als ik het goed heb. Edammer kaas is een veel gebruikte kaas voor dit soort gebakken kaas gerechtjes, maar je kunt het ook goed vervangen voor iets met meer pit. Ik vind edammer persoonlijk een beetje lafjes. Ik hou van wat meer belegen dan de Edammer meestal is. Oude kaas vind ik ook heerlijk, maar dat wordt met dit gerecht net even te zout.

Maar uiteindelijk kun je ervoor nemen wat jezelf lekker vindt. Er is niemand die je tegenhoudt als je dit wilt maken met brokkelkaas. Alhoewel het wel een uitdaging wordt denk ik.

Het voordeel van wat jongere kaas is dat het mooi weg smelt. Je moet met de kaasplakken wel opletten dat je het niet té lang bakt want dan smelt het voor je ogen weg. Ik zorg dat de olie goed heet is en bak het dan snel om en om tot het goudbruin is. Dat is binnen een paar minuutjes gebeurd. De kunst is het om het lang genoeg te bakken dat het goudbruin is en zacht aan de binnenkant, maar niet zo zacht dat het uitvloeit over de pan.

Je kunt de gebakken kaas serveren als snack maar je kunt het ook als bijgerecht serveren met bijvoorbeeld een lekkere venkelsalade.

 

gebakken kaas

Tjechische gebakken kaas ( smazeny syr)

Een lekkere snack is deze gebakken kaas
4.60 van 10 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 2-3 dikke plakken edammer kaas van ongeveer 2-3 cm dik Ongeveer 200 gr
  • 65 gr bloem
  • 1 groot ei losgeklopt
  • 50 gr panko
  • Olie om te bakken
  • mosterd
  • citroen
Uniekaas display miljuschka

Bereidingswijze: 

  • Haal de kaasplakken door de bloem, dan door het geklopte ei en dan door de panko. Zorg dat de kaasplakken helemaal bedekt zijn.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak tot goudbruin
  • Serveer meteen met mosterd en citroen
Uniekaas display miljuschka tosti
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.