Gado gado look-a-like met edamame

40 minuten

Gado gado is misschien wel de meest populaire Aziatische salade ooit. Er bestaan ook weer tal van variaties op gado gado, maar de formule is min of meer hetzelfde. Je maakt dit smaakvolle gerecht met groenten, een knaller van een notensaus en verschillende toppings – waaronder een heerlijke crunch! Traditioneel wordt het gerecht zonder vlees geserveerd, daarom ga ik dit keer aan de haal met tofu. Dat klinkt misschien saai, maar niets is wat het lijkt. Maak maar gauw kennis met deze gado gado, een ultieme comfort maaltijd uit Azië.

Wat is gado gado?

Gado gado, wat je uitspreekt als ‘kaddo kaddo’, is een eeuwenoud gerecht dat zijn oorsprong vindt in Indonesië. De naam van het gerecht gado gado betekent letterlijk ‘mix mix’ in het Indonesisch. Past er precies bij! Het is een samenraapsel van van alles en nog wat. Zo maak ik een saus van pindakaas, tamarindepasta, chilipepers, knoflook, limoenblaadjes, ketjap, Javaanse suiker, zoute sojasaus en kokosmelk. Én vul ik de salade met een mix van tofu, krieltjes, eieren, spinazie, edamame boontjes, taugé en citroenbasilicum

Deze gado gado look-a-like is een vrije interpretatie op het thema. Je kunt de door mij uitgekozen groenten ook vervangen door jouw samengestelde groentemix vervangen. Heb jij een koelkast vol met restjes, zoals komkommer, spitskool of bloemkool, stop die er dan gewoon in! Dat is minstens net zo lekker en dan ben je ook nog eens creatief bezig! Daarnaast zeg ik altijd: ga voor seizoensgroente. Seizoensgroenten zijn vaak een stuk voordeliger, waardoor je het gerecht ook budget proof houdt. Zo kun je de edamame boontjes bijvoorbeeld verwisselen voor tuinbonen als deze niet te koop zijn. 

Aziatische supermarkt

Voor dit recept gebruik ik een aantal ingrediënten die je niet altijd in de supermarkt kunt vinden. Als je Indisch dan wel Indonesisch gaat koken, loont het de moeite een bezoekje aan een toko of Aziatische supermarkt te brengen. Hier kun je ingrediënten zoals Indonesische citroenbasilicum, Thaise chilipepers en Javaanse suiker ongetwijfeld vinden. Zelf vind ik het ontzettend leuk om een bezoekje aan zo’n supermarkt te brengen. Je kunt het zien als een soort culinaire zoektocht, waarbij je iedere keer weer op nieuwe producten stuit. Zelf ga ik graag naar Amazing Oriental, daar hebben ze lekker veel. 

Indische recepten 

Dit Indische recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok. Ben je benieuwd naar andere recepten van Vanja van der Leeden? Bereid dan ook eens haar soto Ayam, bami goreng met kip-tofugehaktballen en veel groenten, rendang van pulled kippendij, saté ayam met pittige pindasaus en atjar ketimoenBalinese saté babi met sambal mbe en ajam smoor: Indische ketjap kip. Allemaal te lekker voor woorden! Probeer jij het uit?

gado gado

gado gado

Gado gado look-a-like met edamame

5 van 5 stemmen
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 1 blok stevige verse tofu (liefst van de toko)
  • 250 gr krieltjes met schil
  • 4 eieren
  • 300 gr wilde spinazie (zie tip)
  • 200 gr edamame ontdooid
  • 150 gr taugé
  • zonnebloemolie om te frituren
  • ½ bosje Indonesische citroenbasilicum Thaise of gewone basilicum kan ook*

Voor de pindasaus:

  • 6 el pindakaas
  • 2 el tamarindepasta
  • 3 kleine Thaise birds eye chilipepers fijngehakt (of minder naar smaak)
  • 1 knoflookteen
  • 10 limoenblaadjes nerf verwijderd
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el Javaanse suiker van de toko, bruine basterdsuiker kan ook
  • 1 el zoute sojasaus
  • 100 ml kokosmelk

Instructies
 

  • Leg de tofu tussen twee stukken keukenpapier en zet er iets zwaars op (bijvoorbeeld een vijzel), zo kan het vocht eruit lopen. Laat tenminste 20 minuten staan.
  • Kook intussen de krieltjes beetgaar en halveer ze.
  • Breng een pan met ruim water aan de kook. Laat er voorzichtig 4 eieren in zakken en kook ze 6 minuten. Spoel koud, pel de eieren en halveer ze.
  • Stoom de wilde spinazie in delen in een stoompan. Als je geen stoompan hebt, kun je een passend vergiet op een pan met een laagje kokend water zetten. Stoom de spinazie tot hij net geslonken is, dus echt maar kort. Draai tussentijds eenmaal om in de stomer. Laat uitlekken op keukenpapier, knijp het overtollige vocht eruit.
  • Stoom ook de edamame een paar minuten in de rijststomer.
  • Verwijder eventuele bruine uiteindes van de taugé.
  • Verhit een ruime hoeveelheid zonnebloemolie. Snijd de uitgelekte tofu in blokjes en frituur in porties knapperig en lichtbruin in de olie (eventueel zou je de tofu ook in de airfryer kunnen bereiden). Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Doe voor de pindasaus alle ingrediënten in een hoge maatbeker samen met 8 eetlepels water en zet de staafmixer erop. Proef en corrigeer eventueel op smaak. Het mag een vrij dunne saus zijn, denk aan een dressing. Als je het lekker vindt, kun je de saus licht verwarmen. Hij zal dan wel iets indikken. Leng eventueel aan met wat water.
  • Hussel een deel van de saus door de groenten en de tofu. Leg er de eieren op, maak af met blaadjes citroenbasilicum. Geef de rest van de saus er los bij en serveer met iets knapperigs zoals kroepoek of emping.
  • Tip: in plaats van wilde gestoomde spinazie, kun je ook jonge bladspinazie nemen. Die hoef je niet te stomen.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.