Frambozen shortbread met jam

Ook hier heb ik die verhouding aangehouden. Ik heb gebruik gemaakt van gezouten boter en lichtbruine basterdsuiker. Dat geeft net iets meer smaak dan gewone suiker, maar heb je niet anders in huis dan kun je deze frambozen shortbread zeker ook maken met gewone suiker.

Niet zo ingewikkeld

Laat je niet in de war brengen door het aantal stappen voor de frambozen shortbread. Het is echt niet heel ingewikkeld en als het eenmaal af is… dan heb je wel een echte smaakbom te pakken. Het is wel ontzettend machtig dus snij er kleine stukjes van.

Frambozen shortbread

Maken van de frosting

Voor het maken van de frosting klop je eerst het eiwit stijf. Let er goed op dat je hiervoor een brandschone kom gebruikt zonder vetresten. Twijfel je? Haal er dan even een citroen doorheen. Dat ontvet als de bovenste beste.

Na het kloppen van de eiwitten klop je de boter erdoor. Zorg ook hier dat de boter goed zacht is. Anders krijg je een frambozen shortbread met stukjes boter en dat is niet wat je wilt!

Het shortbread zelf heb je bedekt met de frambozenjam en in de vriezer gezet om goed koud te worden en een beetje op te stijven. Dat maakt het straks makkelijker om de frosting eroverheen te verdelen.

Gevriesdroogde frambozen

Tot voor kort kon je in bijna elke Albert Heijn potjes met gevriesdroogde frambozen vinden. Het schijnt inmiddels in sommige winkels nog wel te krijgen te zijn en in andere winkels niet. Verse frambozen kun je in theorie ook gebruiken voor de frambozen shortbread maar dat geeft wel echt een andere smaak én blijft minder lang goed.

Fan van gebak met frambozen? Probeer dan ook eens de New York cheesecake

Frambozen shortbread
Totale tijd55 minuten

Frambozen shortbread met jam

4.49 van 25 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

16 portie(s)

Shortbread

  • 200 gr gezouten boter op kamertemperatuur
  • 100 gr lichtbruine suiker
  • 1,5 tl vanille extract
  • 300 gr bloem
  • ¼ tl fijn zeezout

Afmaken met

  • 500 gr frambozenjam
  • 1 grote eiwit
  • 1/4 tl witte azijn of citroen
  • 75 gr suiker
  • 110 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille extract
  • Gevriesdroogde frambozen

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet een 20 x 25 bakvorm in met boter en doe dan bakpapier in de vorm. Laat 5 cm aan beide kanten overhangen. Dit gebruik je straks om je shortbread uit de vorm te tillen.
  • In de kom van de kitchen aid met het paddle attachment klop je de boter en de bruine suiker tot het licht en romig is, ongeveer 5 minuten. Voeg de vanille toe en meng het om te combineren.
  • Voeg de bloem en het zout toe, en meng op lage snelheid tot het gemengd is. Schraap de zijkanten schoon indien nodig. Doe het deeg over in de bakvorm en druk het aan met vochtige handen tot een gelijkmatige laag. Bak de shortbread korst tot het goudbruin is aan de randjes en stevig aanvoelt, ongeveer 20-24 minuten. Laat volledig afkoelen.
  • Schep de jam in het midden van het shortbread en spreid het dun gelijkmatig uit tot een hele dunne laag. Laat de buitenste centimeter vrij. Zet in de vriezer terwijl je de frosting maakt.

Maak de frosting

  • Maak de frosting door te beginnen met het stijf kloppen van het eiwit. Hiervoor neem je een brandschone kom en voeg hier het eiwit aan toe. Begin met kloppen en voeg gaande weg de suiker en de azijn toe tot het stijve pieken vormt.
  • Voeg de zachte boter per eetlepel tegelijk toe en klop tot het goed gecombineerd is. Voeg de vanille toe en mix nog een keer.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 338kcalKoolhydraten: 47gProteine: 2gVet: 16gVerzadigde vetten: 10gTrans Fat: 1gCholesterol: 42mgNatrium: 188mgKalium: 53mgVezels: 1gSuiker: 26gVitamine A: 484IUVitamine C: 3mgCalcium: 14mgIJzer: 1mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.